Home / U FOKUSU / NAČELNIK GENERALŠTABA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE: PRED VRATIMA JE VELIKI RAT!

NAČELNIK GENERALŠTABA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE: PRED VRATIMA JE VELIKI RAT!

Nešto se sprema?

Ukrajina je spremna da odbije „agresiju velikih razmera“ koja dolazi iz Rusije, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktor Muženko za ukrajinsku redakciju radija „Slobodna Evropa“.

– Eksperti tvrde da će Rusija biti spremna (za rat širokih razmera) za tri godine, a mi se prilagođavamo raznim rokovima i različitim razmerama — kako provokacionih dejstava, tako i moguće operacije širokih razmera, agresije na Ukrajinu širokih razmera. Imamo obrađene planove za razne varijante koje uzimaju u obzir sve opasnosti koje okružuju Ukrajinu i pripremamo vojsku za odbranu svoje zemlje – izjavio je Muženko.

On je naglasio da je neophodno da Ukrajina bude spremna da odbije agresiju u bilo koje vreme.

– Moramo biti spremni i u ovom trenutku, i sutra, i kroz nedelju dana, i kroz godinu, i kroz tri godine, sve do onog trenutka dok takva opasnost ne nestane. Imam u vidu opasnost od vojne agresije na Ukrajinu – naveo je načelnik ukrajinskog Generalštaba.

Muženko je dodao da će ukrajinska armija tek krajem ove godine biti snabdevena ranije obećanim tenkovima „oplot“.

– Očekivali smo da ćemo dobiti tenkove krajem prošle ili početkom ove godine, ali zbog određenih tehničkih razloga, odnosno mogućnosti naše odbrambene industrije, pretpostavljamo da ćemo ove tenkove dobiti do kraja 2018. godine – naveo je Muženko.

On je ranije izjavio da Kijev završava antiterorističku operaciju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i da menja format vojne operacije u regionu.

– Preći ćemo na operaciju Ujedinjenih snag – rekao je Muženko i naglasio da će operaciju voditi specijalni štab. Prema njegovim rečima, promena formata će omogućiti da se efikasnije i u skladu sa zakonom angažuju pripadnici Oružanih snaga Ukrajine.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …