Home / U FOKUSU / Načelnik oružanih snaga SAD-a:Napravili smo strategiju sa Hrvatima u slučaju prodora Rusa ili džihadista na Jadran!

Načelnik oružanih snaga SAD-a:Napravili smo strategiju sa Hrvatima u slučaju prodora Rusa ili džihadista na Jadran!

Načelnik Združenog štaba Oružanih snaga SAD general Martin E. Dempsi autor strategije borbe protiv radikalnih islamista, došao je u posetu Hrvatskoj, i govorio o širenju opasnog ISIL, ali i o geopolitičkim previranjima na istoku Europe.

00001183747654643

Na pitanje o ruskoj ulozi u sukobima u Ukrajini rekao je kako je jasno da je Moskva u tu zemlju već poslala svoju vojsku, premda to uporno negira, a smatra da bi ruska vojna prisutnost u Ukrajini mogla i da se poveća.

Namere Rusije nisu mu sasvim jasne, ali ističe da su aktivnosti Moskve pod stalnom prismotrom.

„Kao vojnik moram stalno da imam pred očima najgori scenario. Dakle, ako bi Rusija odlučila da krene prema Odesi, baltičkim državama – ili prema Jadranu – mi moramo da raspravimo šta bismo bili spremni da uradimo vojno i šta bismo preporučili našim izabranim liderima“, izjavio je general Dempsi za Jutarnji list.

Rekao je i da je Hrvatska ključni američki saveznik u regionu.

„Želim da naglasim da sam došao u Hrvatsku jer je ona ključni saveznik u regionu i ima interes i uticaj na rusku agresivnost prema severu i istoku i na moguće prelivanje krize sa Bliskog istoka i severne Afrike na jadransku obalu“, rekao je.Dempsi.

On je otkrio da je sa kolegama iz Hrvatske radio na strategiji protiv džihadista Islamske države i istakao je da je Hrvatska zapravo već uključena u rat protiv ISIL, ali da se još čeka politička odluka.

„Mi smo, moji hrvatski kolege i ja, u sklopu NATO, zajedno sa drugim saveznicima, proveli dosta vremena kako bismo procenili prirodu ove pretnje, kako bismo je razumeli da bismo nakon toga mogli da pronađemo rešenja kako da je rešimo. Mislim da smo u tome uspeli i sada je zadatakna vladama, političkim strukturama, kako bismo videli ko može šta da učini, ali najvažnije je da možemo da govorimo jednim glasom“, rekao je general Dempsi.

(Jutarnji.hr)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …