Home / U FOKUSU / NAJAVILI SVOJE JAKO OPASNE NAMERE- SPREMAJU SE ZA NOVI RAT SA SRBIJOM: Hrvati od Izraela kupuju 12 aviona..

NAJAVILI SVOJE JAKO OPASNE NAMERE- SPREMAJU SE ZA NOVI RAT SA SRBIJOM: Hrvati od Izraela kupuju 12 aviona..

Zagreb će flotu borbenih letelica platiti 500 miliona dolara. Isporuka krajem 2020. godine. Stručnjaci: Ovo je direktna pretnja Srbiji…

Hrvatska kupuje od Izraela čak 12 borbenih aviona F-16 za 500 miliona dolara, objavili su juče izraelski mediji!

Hrvatski i izraelski premijeri Andrej Plenković i Bendžamin Netanijahu dogovorili su isporuku ovih letelica do kraja 2020. godine. Kako navodi „Jerusalim post“, Zagreb želi da unapredi flotu od 12 starih „migova 21“, a iz kabineta izraelskog premijera saopšteno je da je „ovaj razvoj događaja još jedan premijer dubokih veza dve zemlje“.

Informerovi sagovornici, vrsni vojni stručnjaci, međutim, smatraju da je ovo pretnja po Srbiju i odgovor na šest modernizovanih „migova 29“ koje je Beogradu poklonio ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin!

Čekaju dozvolu SAD

Prema navodima izraelskih i hrvatskih medija, konačni pobednik tendera za nabavku letelica trebalo bi da bude poznat do kraja januara, ali je više nego jasno ko je favorit.

Izrael je poboljšao prvobitnu ponudu i, ako ovaj posao bude realizovan, izraelski borbeni avioni u Hrvatsku bi trebalo da stignu do kraja 2020. godine.

„Izrael se složio da proda stare borbene avione Hrvatskoj, ali dogovor mora da odobri Vašington, s obzirom na to da su F-16 američke proizvodnje“, piše „Tajm ov Izrael“, koji podseća da Izrael već neko vreme traži kupce za vazduhoplove koji su povučeni iz upotrebe.

Komentarišući ove navode, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da će Hrvati unaprediti vazuhoplovstvo.

– Avion F-16, koji imaju Izraelci, dorađen je i zovu ga „barak“. To je kvalitetan i moderan avion. S druge strane, ovo je skupa igračka s obzirom na to da Hrvatska nema infrastrukturu, kao ni remontne kapacitete za održavanje. Inače, prava cena aviona biće ispostavljena tek kad krenu remonti i obuka pilota, pa bi sve ukupno moglo da košta još minimum 500 miliona dolara – ističe Lazanski.

Naš sagovornik dodaje i da bi ovo moglo da bude potencijalna pretnja za Srbiju, mada sve zavisi od nivoa modernizacije.

– Ako budu imali „nivo D“ kakav koristi izraelska vojska, onda je reč o fenomenalnom avionu, mada ne verujem da će im dati te letelice. Pre će biti da je reč o „tipu C“. I to je odličan avion, ali ako mi na našim „migovima 29“ uradimo modernizaciju na „nivo 4 plus“, onda Hrvati nemaju šanse. Kad se sve sagleda, Srbija je prošla mnogo bolje i jeftinije – podvlači Lazanski.

Brigadni general u peniziji Sreto Malinović ističe da ovo, ako je tačno, nije iznenađenje pošto Hrvatska odranije planira revitalizaciju vazduhoplovstva.

– Zato u ovome ne treba gledati odgovor na naše „migove“. Ipak, to svakako za državni i vojni vrh mora biti predmet ozbiljne analize koja će rezultirati jasnim, strateški važnim odlukama o organizaciji i opremanja sistema odbrane – poručuje Malinović.

Očigledan strah

Orhan Dragaš, šef Međunarodnog instituta za bezbednost, uveren je da Hrvatska reaguje na postupke Srbije.

– Hrvatska je članica NATO i ne vidim kako joj je Srbija pretnja. Kao vojno neutralna zemlja, moramo se opremiti ozbiljnim naoružanjem i borbenim sistemima kako bismo zaštitili teritoriju i nebo – zaključuje Dragaš.

(Informer.rs)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …