Home / U FOKUSU / NATO I SAD ŠOKIRANI EKSPANZIJOM RUSIJE: Putin u Siriji napravio trajnu bazu, doprema najmoćnije oružje (VIDEO)

NATO I SAD ŠOKIRANI EKSPANZIJOM RUSIJE: Putin u Siriji napravio trajnu bazu, doprema najmoćnije oružje (VIDEO)

 putin-rusija-vojska
Rusija pretvara „Hmejmim” – koji se nalazi pored grada Latakije – u svoju trajnu i kompletnu vojnu bazu u Siriji i planira da tamo rasporedi stalni kontingent svojih Vazdušno-kosmičkih snaga, otkrio je moskovskom dnevnom listu „Izvestija” prvi zamenik predsednika odbora za odbranu Saveta Federacija (gornjeg doma ruskog parlamenta) Franc Klincevič.

„Nakon usaglašavanja pravnog statusa, „Hmejmim” će postati baza ruskih oružanih snaga, tamo će biti izgrađena odgovarajuća infrastruktura, i naši naši vojnici će živeti u pristojnim uslovima” — kazao je Klincevič.

„Kontinegent Vazdušno-kosmičkih snaga – prema bilateralnim sporazumima – može biti povećan, ali za sada, s aspekta postavljenih zadataka, postojećih snaga i sredstava tamo ima dovoljno” — dodao je senator.

Po njegovim rečima, u trenutku uvođenja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriju, oružane snage te zemlje bile su prilično demoralizovane, i ruska podrška im je pomogla da povrate borbenu sposobnost.

Izviđačka i vatrena podrška ruskih VKS omogućava sirijskoj armiiji da uspešno rešava postavljene zadatke, pojasnio je Klincevič.

„Rusija shvata da će, ako se ne budu primenjivale mere, velika teroristička pretnja stići i do nje. Nešto treba raditi, a pošto ne možemo da se dogovorimo sa Zapadom o zajedničkim dejstvima, jačaju se odnosi sa regionalnim igračima — Sirijom, Iranom i Irakom” — rekao je Franc Klincevič.

Pogledajte video:


(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …