Home / U FOKUSU / NATO U ŠOKU I NEVERICI: Rusi proizveli hipersoničnu raketu „Cirkon“, sa brzinom 5 puta većom od brzine zvuka, koju je nemoguće presresti!

NATO U ŠOKU I NEVERICI: Rusi proizveli hipersoničnu raketu „Cirkon“, sa brzinom 5 puta većom od brzine zvuka, koju je nemoguće presresti!

Teški atomski raketni razarač „Admiral Nahimov“, koji upravo prolazi veliki planski remont, biće opremljen novim univerzalnim lansirnim rampama ZS-14-11442M.

rusija- brod- raketa

Te lansirne rampe su podešne i za ispaljivanje perspektivnih hipersoničnih protivbrodskih raketa „Cirkon“.

Remont će biti gotov 2018. godine, a i „Cirkon“ (ime je zasad uslovno) do tog vremena treba da bude spreman za upotrebu.

Da bi bolje shvatili oni koji se u to ne razumeju: hipersoničnim nazivaju letelice koje su u stanju da se kreću u atmosferi, po trajektorijama koje mogu da se menjaju, brzinom većom pet puta od brzine zvuka.

Presretanje takvih napadačkih hipersoničnih raketa danas se nalazi u dijapazonu od – „veoma teško“ do „nemoguće“ a, bliže je ovom drugom.

Postojeći sistemi PVO i protivraketne odbrane nosača aviona – uključujući i brodove u njihovoj pratnji – naprosto nisu u stanju da odbiju istovremeni napad pet do deset hipersoničnih raketa.

Dostupnih podataka o hipersoničnim raketama 3K-22 „Cirkon“ zasad nema, a ono što povremeno „procuri“ prilično je maglovito.

Ponešto se ipak zna: njihov domet sigurno je većiod 1.500 kilometara, brzina leta preko 5M, a mogu da uništavaju ciljeve i na moru i na kopnu.

Zna se pouzdano da će „Admiral Nahimov“ moći da jednim plotunom ispali 80 takvih „igračaka“.

To će, da ponovimo, biti već 2018. godine.

Sve u svemu, ovo je veoma perspektivno.

Ne može da ne raduje to što je Rusija – po svemu sudeći – otišla dalje od svih ostalih, uključujući, Sjedinjene Države, na planu proizvodnje sličnih raketa.

Jer, ovo znači da „Kalibri“ ni iz daleka nisu „najveselija“ stvar za protivnike. Očito: već postoji nešto i od njih bolje.

(Fakti.org)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …