Home / U FOKUSU / Nešto se krupno sprema: Amerikanci poslali u Evropu specijalni avion sa nuklearnim zadatkom..

Nešto se krupno sprema: Amerikanci poslali u Evropu specijalni avion sa nuklearnim zadatkom..

WC-135 W

 

Sjedinjene Američke Države u Evropu su poslale specijalni avion „WC-135W feniks“, poznatiji pod nazivom „njuškalo“, kako bi otkrio misteriozni talas radijacije koji se pre nekoliko dana nadvio nad Evropom.

Letelica koja je specijalizovana za otkrivanje nuklearnih eksplozija iz vazduha i praćenje nivoa radijacije, sletela je u vazduhoplovnu bazu Suri u Velikoj Britaniji, piše list „Independent“

„Njuškalo“ je sada na putu ka Norveškoj i Barencovom moru, severno od teriorije RUsije u arktičkom pojasu, prenosi list „The Aviatonist“. američki avion može da detektuje i identifikuje nuklearnu eksploziju iz vazduha, a u prošlosti je korišćen nakon katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Portparol američkih vazduhoplovnih snaga nije želeo da potvrdi svrhu boravka „njuškala“ u Evropi.

– Avion se u Evropi nalazi po rasporedu koji je mesecima ranije utvrđen. Sve ostalo su spekulacije. „WC-135“ izvodi rutinske misije širom sveta, i ovo je jedna od njih. Neću zalaziti dalje u dealje – rekao je portparol.

Radioaktivni jod-131 pronađen je u Norveškoj početkom januara ove godine.

Od tada je detektovan širom Evrope, doduše u malim količinama. I dalje je nepoznato odakle je radioaktivni jod ispušten, ali pojedine teorije (zavere) tvrde da je njegova pojava posledica tajnih nuklearnih testova koje je severno od Norveške navodno izvršila Rusija.

Jod-131 se možda najčešće povezuje sa aomskim bombama, i gde god je atomsko oružje testirano, ostao je radioaktivni jod. Ova supstanca se takođe koristi i za lečenje raka i još nekih opasnih bolesti.

Činjenica da je jod pronađen u izolovanom stanju, dakle bez drugih supstanci, verovatnije je da je došlo do curenja u magacinu neke farmaceutske kompanije, nego da je u pitanju posledica nuklearnog testa.

Radioaktivni jod-131 prvi put otkrili su naučnici sa dva univerziteta u Kaliforniji 1938. godine, a kasnije su ga povezali s radioizotopom sličnom iz testiranja atomske bombe koja su 1950-ih proveli Rusi i Amerikanci.

Iste opasne čestice pretile su i posle nuklearne katastrofe u Černobilu u Ukrajini 1986. godine, te posle nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu 2011. godine.

Ali sporni jod-131 koristi se i u medicinskoj industriji i to za lečenje bolesti i raka povezanih za štitnom žlezdom.

S obzirom da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, a drugih radioaktivnih sastojaka nije bilo, verujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji jer upravo ona proizvodi radioaktivne lekove.

Ipak, teško je sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne fabrike zbog prebrzog menjanja smera vetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Evropu – rekla je Astrid

Liland iz norveške agencije NRPA

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uverava kako trenutno nema opasnosti za čovečanstvo.
„Njuškalo“ ima posadu od 33 člana, ali često prevozi manji broj ljudi kako bi se smanjio rizik od izlaganja radioaktivnim materijalima.

Dve specijalne naprave sa svake strane aviona sakupljaju atmosferske gasove, koje zatim filtrira kako bi detektovao nuklearne čestice, navodi „Independent“.

 (Blic.rs)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …