Home / U FOKUSU / NEŠTO SE SPREMA: FINSKA KRENULA U MOBILIZACIJU 900.000 REZERVISTA!

NEŠTO SE SPREMA: FINSKA KRENULA U MOBILIZACIJU 900.000 REZERVISTA!

Finska armija je danas krenula u kampanju slanja pisama za 900.000 rezervista, najveću dosad, u atmosferi povećanih tenzija između te zemlje i Rusije zbog krize u Ukrajini.

amerika vojska specijalne jedinice

Ističe se da ovaj korak nema veze sa Rusijom nego mu je cilj samo “unapređenje komunikacije” sa rezervistima u situaciji kada je smanjen vojni budžet i mnogi od rezervista sada imaju druga zaduženja i promenjene lokacije javljanja, prenosi Rojters.

Finska ima 1.340 km dugu granicu sa Rusijom, koju Finci sve češće optužuju za upadanje njenih aviona u finski vazdušni prostor, špijunažu i pogranične vojne vežbe.

Prošlog meseca se neutralna Finska, uz takođe neutralnu Švedsku, pridružila Norveškoj, Danskoj i Islandu, koje su članice NATO, u neuobičajeno oštrom zajedničkom saopštenju u kojem se direktno navodi ruski “izazov” kao osnova za unapređenje uzajamne vojne saradnje.

Finci su čak poveli i debatu o tome da li bi trebalo da pristupe NATO, ali istraživanja javnog mnjenja ukazuju da ta ideja ima malu podršku među građanima.

Finska je, inače, jedna od nekoliko zemalja u Evropi u kojoj je obavezno služenje vojnog roka za muškarce.

Poslednjih godina, sa pogoršanjem domaće ekonomske situacije u Finskoj je zatvoreno nekoliko centara za obuku, a ukinuto je i na stotine radnih mesta u vojsci. Vojni budžet je ove godine smanjen na 2,7 milijardi evra, ili 1,29 odsto BDP, dok je u 2012. dostizao 1,4 odsto BDP.

Od ove godine finski vojni sastav u ratnim uslovima je smanjen na 230.000 ljudi sa ranijih 350.000. Prošle nedelje su, inače, sa jednog finskog bojnog broda ispaljeni projektili upozorenja na jednu “sumnjivu podmornicu” u blizini Helsinkija, za koju su se pojavile spekulacije da je ruska.

Istraga o tom slučaju je još u toku, a u vojnom saopštenju povodom njega naglašeno je da cilj projektila nije bio da oštete podmornicu već samo da je upozore da je uočena.

Pogledajte video:

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …