Home / U FOKUSU / Nezaposlenost u 2015. biće veća nego ove godine, skače na preko 20%..!

Nezaposlenost u 2015. biće veća nego ove godine, skače na preko 20%..!

Srbija bi ovu godinu trebalo da završi stopom nezaposlenosti ispod 20 odsto, a iduće godine ona ne bi trebalo da pređe 21 procenat, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

narodna- kuhinja- siromasni- gladni

On je objasnio da se u narednoj godini ne očekuje da stopa nezaposlenosti pređe 21 odsto uprkos tome što se očekuje „prijem“ novih nezaposlenih na evidenciju NSZ usled rešavanja sudbine preduzeća u restrukturiranju.

Martinović je gostujući na RTS-u rekao da NSZ ima podršku vlade i resornog ministarstva da odgovori na nove izazove sa kojima će se suočiti, imajući u vidu očekivani prijem novih lica na evidenciji.

„Očekujemo da u narednoj godini prema projekcijama koje su bile aktuelne tokom pripremanja budžeta ta stopa (nezaposlenosti) ne pređe 21 odsto, a verujem da ćemo ovu godinu završiti stopom nezaposlenosti ispod 20 odsto“, rekao je Martinović dodajući da se očekuje anketa o radnoj snazi za treći kvartal ove godine.

On je naveo da se u narednom periodu odnosno narednoj godini očekuje povećanje broja nezaposlenih na evidenciji NSZ usled rešavanja sudbine preduzeća u restrukturiranju budući da bi 502 preduzeća trebalo iduće godine da reši sudbinu svojih zaposlenih, a njih je u tim preduzećima oko 85.000.

„Sigurno je da će biti značajan broj viškova sa kojima će Nacionalna služba morati da se suoči i to će u kratkom roku povećati broj lica na evidenciji i povećati stopu nezaposlenosti u nekoj meri“, poručio je direktor NSZ.

On je naveo da su za aktivne mere zaspošljavanja u udućoj godini planirane 2,8 milijarde dinara i dodatnih 500 miliona za osobe sa invaliditetom, a obezbeđena su i sredstva za za takozvane „pasivne mere“ te da će to omogućiti da se sve naknade isplaćuju blagovremeno.

Martinović je podsetio da trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 17, 6 odsto što je kako je kazao znacajno smanjenje u odnosu na prvi i drugi kvartal godine.

On je kazao da su na to uticali važni sistemski zakoni, kao i druge važne mere, čime je kako je dodao poboljšan ukupan privredni ambijent i stvoren odrziv i predvidiv okvir za poslovanje.

Dodao je da i sezonski poslovi imaju udeo u tome, kao i činjenica da su pojačani inspekcijski nadzori.

„Sinergija svih tih mera je uticala na smanjenje stope nezaposlenosti. Možemo reći da, kakva je godina iza nas vlada umereno zadovoljstvo aktuelnom statistikom“, rekao je Martinović.

Upitan u kojim oblastima je bilo najviše zapošljavanja, imajući u vidu da podaci pokazuju smanjenje stope nezaposlenosti, on je kazao da je najveći broj ostvaren u prerađivačkoj industriji, u sektoru trgovine i usluga, građevinsarstvu, u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite.
.
Ako se posmatra po kvalifikacijama, što se tiče onih sa srednjom stručnom spremom zapošljavali su se najviše prodavci, trgovci, kuvari , kelneri, mašin bravari, automehaničari.

Što se tiče lica sa visokom stručnom spremom do posla najlakše dolaze IT stručnjaci, finansijski sektor, inženjeri elektronike i elektrotehnike, mašinski i građevinski inženjeri, farmaceuti, stomatolozi…

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …