Home / U FOKUSU / Nikolić upozorio javnost: Albanci žele rat! Poslaćemo vojsku na Kosmet…

Nikolić upozorio javnost: Albanci žele rat! Poslaćemo vojsku na Kosmet…

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao predsednik Srbije Tomislav Nikolić završena je danas u Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu.
nikolic- vojska- srbija
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Srbija spremna da pošalje oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo.

„Ako budu ubijani Srbi, da“, rekao je Nikolić na pitanje da li je Srbija spremna da pošalje svoju vojsku na Kosovo i Metohiju i dodao da bi bila poslata i policija i da bi bio spreman da ide i on sam, što mu, kako je rekao, ne bi bilo prvi put.

Nikolić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane u Generalštabu Vojske Srbije, rekao da Srbija ne želi sukob i da nikoga neće napasti, ali da kao država i po Ustavu ima obavezu da štiti svoje građane.

„Dok sam ja na funkciji (predsednika), trudiću se da ni sa kim ne ratujemo, ali ako to ne bude moglo da se izbegne, preuzeću odgovornost za sve odluke koje budem doneo“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je Srbija još spremna da jučerašnje događaje tumači kao provokaciju, jer ne želi nikakav sukob.

Nikolić je, međutim, ocenio da je jučerašnji dan protekao na ivici sukoba i da je slanje specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU na sever Kosova gde se očekivao dolazak voza iz Beograda bio znak da Priština želi sukob.

„Oni (ROSU) se ne bi izvukli juče sa Jarinja, ali je pitanje da li bi vi danas izveštavali sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost ili sa frontova“, rekao je Nikolić novinarima i zatražio da se Evropska unija i SAD izjasne o izjavi kosovskog premijera Ise Mustafe u kojoj im on zahvlajuje zbog podrške.

Nikolić je ocenio da dok se to ne raščisti, ne može biti reči o nastavku briselskog dijaloga Beograda i Prištine, da je to njegov savet i da misli da se s premijerom Aleksandrom Vučićem saglasio o tome.

Predsednik Srbije je odbacio tvrdnje da je slanje tog voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica na kom se nalazila poruka da je Kosovo Srbija predstavljalo provokaciju Beograda i rekao da se to ne razlikuje do tvrdnji Prištine da je Kososvo nezavisno.

„To je političko delovanje i ne možemo to da rešavamo tako što ćemo da pošaljemo minere da miniraju prugu“, rekao je Nikolić i dodao da je državno rukovodstvo Srbije intenzivno razgovaralo s predstavnicima međunarodne zajednice, a da će se on u utorak sastati sa ambasadorom SAD u Beogradu.

Čini mi se da su događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednica Saveta održana posle najnovijeg zaoštravanja u odnosima Beograda i Prištine, pošto juče u Kosovsku Mitrovicu nije stigao voz iz Beograda zbog mogućnosti izbijanja sukoba.

Sednici prisustvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.

Aleksandar Vučić je u subotu uveče održao sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Na konferenciji za novinare u pauzi sednice, Vučić je upozorio da je Priština potezima koje je preduzela povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na Zapadnom Balkanu.

Vučić je upozorio i zamolio Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju da oružjem napadaju Srbe jer, kako je istakao, Srbija to neće dozvoliti.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …