Home / U FOKUSU / NOVI SUKOB TURSKE I GRČKE! Grci: Naša vojska će odgovoriti na svaku provokaciju! Turci: Ako Grci žele da padnu u more, spremni smo!

NOVI SUKOB TURSKE I GRČKE! Grci: Naša vojska će odgovoriti na svaku provokaciju! Turci: Ako Grci žele da padnu u more, spremni smo!

grcka- turska

Napetost između Grčke i Turske svakim je danom sve veća nakon što je turski predsednik najavio mogućnost referenduma o pristupanju EU, a grčki ministar odbrane je izjavio kako je ta država spremna “za bilo kakvu provokaciju”, piše britanski “Gardijan”.

Dok se Turska priprema za referendum na kojem će se odlučivati o povećanju vlasti predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, turski vođa došao je u verbalni sukob s čelnicima većine evropskih država koje su zabranile njegovim zvaničnicima dolazak na skupove na kojima bi se promovisao glas “za” na referendumu među iseljenim Turcima.

– Imamo referendum 16. aprila. Nakon toga bismo mogli održati referendum nalik Bregzitu, rekao je na tursko-britanskom forumu, na kojem je prisustvovao i britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

– Šta god naša nacija odluči, mi ćemo to poštovati. Treba biti jasno da naše strpljenje, koje stalno iskušavaju neke evropske države, ima svoje granice – rekao je Erdogan.

Prošle nedelje Erdogan je izjavio kako će evropske političare nazivati “nacistima” dokle god oni njega nazivaju diktatorom.

Njegova izjava dodatno je pogoršala odnose s Grčkom, čiji je ministar odbrane samo par sati ranije rekao kako su grčke snage spremne da odgovore na bilo koju pretnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

– Grčke oružane snage spremne su da odgovore na bilo kakvu provokaciju. Spremni smo, jer tako se brani mir – rekao je ministar odbrane Panos Kammenos na vojnoj paradi u čast 196. godišnjice oslobođenja Grčke od Otomanske vladavine.

Vođa nacionalističke opozicije u Turskoj, Devlet Bačeli, podigao je tenzije na još viši nivo tvrdnjama kako je nekoliko grčkih ostrva zapravo pod okupacijom.

– Ako Grci žele ponovo da padnu u more, ako žele da ih lovimo, dobrodošli su, turska vojska je spremna. Neko mora objasniti grčkoj vladi šta se dogodilo 1922. Ako nema ko da im objasni, možemo poput metka da doletimo preko Egejskog mora i ponovo ih naučimo istoriji – rekao je.

(Telegraf.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …