Home / U FOKUSU / NOVI UDARAC SAD-u: Kineski hakeri ukrali dizajn američkog F-35 i uštedeli 25 godina istraživanja i razvoja!

NOVI UDARAC SAD-u: Kineski hakeri ukrali dizajn američkog F-35 i uštedeli 25 godina istraživanja i razvoja!

Kineski hakeri ukrali su 50 terabajta poverljivih informacija koje se odnose na dizajn američkog borbenog aviona F-35, navodi se u dokumentima koje je objavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

avion- f 35

Krađa dizajna, koja se dogodila 2007. godine, uštedela je Kini „25 godina istraživanja i razvoja“, izjavio je neimenovani zvaničnik američke vojske za članak „Vašington posta“ objavljen 2013. godine, prenosi Raša tudej.

Američke vlasti veruju da su kineski hakeri povezani sa vladom u Pekingu.

Prethodno se u medijima navodio podatak da je ukradeno „nekoliko terabajta“ podataka, ali novi dokumenti, koje je prošle nedelje objavio nemački magazin „Špigel“, pokazuju da je zapravo ukradeno mnogo više podataka, čak 50 terabajta.

Podaci, koje je Kina navodno upotrebila za dizajn sopstvenih naprednih borbenih aviona, uključuju detaljne prikaze motora i radara.

Zvanični Peking je odbacio sve navode o odgovornosti za ovu krađu podataka.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …