Home / U FOKUSU / Onog trenutka kada Rusija bude odgovorila na samo jednu provokaciju NATO, počeće III svetski rat!

Onog trenutka kada Rusija bude odgovorila na samo jednu provokaciju NATO, počeće III svetski rat!

rusija- putin- ratKao da nema dovoljno kriza i problema u svetu, SAD i NATO nastavljaju da prave krize i povećavaju rizik od rata sa Rusijom.

Ukoliko niste obratili pažnju, u proteklih par godina je bilo mnoštva direktnih vojnih i diplomatskih provokacija koje samo povećavaju tenzije bez ikakvog ubedljivog razloga, piše Kris Martenson za “peakprosperity.com”

Bilo je puno prilika da se ublaži retorika i da se postigne pomirenje, ali nijedna od njih nije iskorišćena.

Poenta je sledeća: ukoliko niste mentalno i fizički pripremljeni za rat između SAD/NATO-a i Rusije, pravo je vreme da to učinite.

Iako su šanse za direktan sukob još uvek relativno male, njegove posledice bi bile katastrofalne, što ga čini vrednim pažnje.

Rusija je ogroman broj agresivnih provokacija NATO-a protumačila kao ratoborne i to se dešava već godinama, a sada su one dostigle svoj vrhunac.

Međutim, činjenica je da bi u slučaju rata sa Rusijom SAD verovatno bile uništene, a mnogi Amerikanci bi završili mrtvi.

Rusija je velika nuklearna sila sa bogatom istorijom preživljavanja spoljnih invazija. Ipak, iz nekog razloga SAD i NATO hoće u potpunosti da je unište.

Vođstvo SAD je učinilo sve što je u njihovoj moći da dovede ovu situaciju do ivice propasti.

Antiruska politika je ubedila rusko vođstvo da je bilo kakva saradnja sa Zapadom uzaludna i da oni nikada neće biti jednaki.

Sada kada se NATO, uprkos svojim prethodnim obećanjima, proširio na rusku granicu i postavio američke snage u baltičke države nedaleko od Sankt Peterburga, Rusi su saterani u ćošak. Oni će držati svoj položaj i neće se nikad predati.

Kako bi SAD odgovorile na to da Rusija postavi svoju vojsku na manje od 150 kilometara od Njujorka? Da li je uopšte čudno što Rusi reaguju tako kako reaguju?

Na kraju možemo da zaključimo da su tenzije između SAD i Rusije na vrhuncu samo zbog toga što američko vođstvo tvrdoglavo odbija da prihvati Rusiju kao jednakog partnera.

Vašington je zacrtao sebi da mora biti „svetski lider“ i da SAD moraju biti „nezamenljiva nacija“ iako je njihova spoljna politika upravo ono što je izazvalo uništenje Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Jemena i Ukrajine.

 

putinČinjenica je da je Rusiji preostalo samo da se brani i niko ne može da joj oduzme to pravo. Međutim, kada Rusija konačno na pravi način odgovori na provokacije, to će biti trenutak kada će početi rat.

Ovo je lista provokacija usmerenih protiv Rusije:

2014.

EU ucenjuje ruskog federalnog šefa bezbednosti
Nemačka otkazala sporazum o odbrani sa Rusijom
Ukrajina će zaustaviti protok gasa zbog ruskih sankcija
2015.

Berlin uznemiren zbog agresivnog stava NATO-a povodom Ukrajine
SAD šalju tešku opremu u baltičke države radi odbrane od Rusije
Američka vojna vozila paradiraju na 270 metara od ruske granice
Junker poziva na formiranje vojske EU navodeći da će ih to odbraniti od Rusije
U međuvremenu, Rusija se borila sa problemom svoje izolacije tako što je potpisivala velike energetske sporazume i ukazivala na dvostruke standarde Zapada:

Putin kaže da su SAD „parazit“ globalne ekonomije (2014)
Vladimir Putin potpisao istorijski naftni sporazum vredan 20 milijardi dolara sa Iranom kako bi zaobišao zapadnjačke sankcije (2014)
Rusija i Indija potpisali gasni sporazum vredan 40 milijardi dolara (2014)
Rusija razmišlja o svetskom ratu dok se bori sa SAD oko Ukrajine (2014)
Rusija kaže da je spremna da uzvrati nuklearni napad (2015)
Činjenica je da se sa obe strane uočavaju provokacije i adekvatni odgovori.

Naravno, gore navedeni naslovi su samo deo onoga što se dešava.

tenk t 90 rusija vojska

Evo šta se dešava u ovoj godini:

SAD i NATO šalju sve više vojne opreme i održavaju sve veći broj vežbi u Baltičkom moru i Crnom moru, ali i Sredozemnom moru. Jednom prilikom su se ruski avioni našli veoma blizu američkih brodova i izazvali toliki problem da su američki brodovi zamalo zapucali na avione.

SAD su izdale Rusiji protestnu notu zbog tog incidenta u Baltičkom moru.

Srećom, veći incident je izbegnut, ali to je tek početak.

Do nove provokacije je došlo nedavno kada je otkriveno da je više od 50 zvaničnika Stejt departmenta potpisalo dokument u kom se predsednik Obama kritikuje zbog nedostatka direktnog vojnog angažmana protiv Asadovih snaga u Siriji.

Iako ovo naizgled deluje nepovezano sa Rusijom, moramo uzeti u obzir da se Rusija ipak bori na strani Asadovih snaga. Drugim rečima, zvaničnici Stejt departmenta urgiraju na vojno delovanje protiv sirijskih saveznika kako bi se smenio režim koji je na vlasti, tj. protiv Rusije.

I ne samo da odobravaju dodatne vazdušne napade protiv sirijskih snaga već i izlažu američke pilote velikom riziku s obzirom na to da je Rusija u Siriju poslala svoje S-400 protivvazdušne sisteme.

SAD bi izgubile veliki broj aviona ako bi pokušale da udare na ove sisteme, mada možda oni upravo i ciljaju na to da prikažu mrtve heroje i dobiju opravdanje za dodatno ratovanje.

Međutim, u slučaju da to ne upali, NATO se trudi da opravda rat i na druge načine, proširujući definiciju „rata“.

Pošto po Članu 5 o kolektivnoj odbrani NATO vojska mora da brani bilo koju članicu koja bude napadnuta, NATO je malo izmenio definiciju po kojoj bi napad na bilo koju državu članicu NATO-a značio i napad na sam NATO.

rusija tenkovi vojska armada

Oni su u ovaj sporazum dodali klauzulu koja se odnosi na sajber ratovanje.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je da se formalno uključenje sajber operacija u vojni domen ne odnosi ni na jednu naciju posebno, već da je ta odluka doneta kako bi se saveznici mogli bolje odbraniti od napada na svoje kompjuterske mreže.

Ova odluka je doneta zbog rastućih tenzija sa Rusijom koja je dala do znanja da bi pokrenula kompjuterski napad protiv neke druge nacije pošto su ruski hakeri okrivljeni za upad u kompjutersku mrežu Pentagona pre dve godine.

Dakle, sada i sajber napad može da se iskoristi kao opravdanje za pozivanje na Član 5 NATO sporazuma i pokretanje rata.

To do neke mere ima smisla pošto napad neprijateljske nacije na električnu mrežu sajber napadom može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Međutim, isto tako je moguće stvoriti lažni sajber napad koji bi navodno mogao da potekne iz neprijateljske države čime bi se vrlo lako opravdao rat sa tom državom. Dok bi se stvari raščistile, metkovi bi već leteli na sve strane.

Neki konačan zaključak je da je rat sa Rusijom daleka mogućnost, ali da SAD i NATO povećavaju šanse za rat svakom svojom provokacijom.

(Webtribune.rs)

 

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …