Home / U FOKUSU / OPASNOST PO CEO SVET: Džihadisti „Islamske države“ preuzeli kontrolu nad nuklearnom elektranom u Libiji!

OPASNOST PO CEO SVET: Džihadisti „Islamske države“ preuzeli kontrolu nad nuklearnom elektranom u Libiji!

isil

Ekstremistička grupa Islamska država, tvrdi da je danas, od koalicije libijskih milicija “Libijska zora” (Fajr Libya), preuzela potpunu kontrolu nad gradom Sirteom, uključujući i nuklearnu elektranu, saopštila je američka obaveštajna grupa SITE.

Džihadistička grupa objavila je fotografije koje prikazuju “borce Islamske države koji su učestvovali u sukobima, kako sede na gomilama teškog naoružanja, pretražuju elektranu i grad, kao i tela ubijenih pripadnika ”Libijske zore”, navodi se u saopštenju.

Islamska država u Libiji zauzela je pre nekoliko dana aerodrom u Sirteu, Gadafijevom rodnom gradu istočno od Tripolija, nakon što su se prošle nedelje odatle povukle snage suparničke libijske vlade.

Zvaničnici u Tripoliju su rekli da se Islamska država udružila sa pristalicama svrgnutog Gadafijevog režima da bi se džihadisti proširili u ovoj oblasti bogatoj naftom.

Vlada u Tripoliju je, takođe, tražila međunarodnu pomoć u borbi protiv Islamske države koja je iskoristila haos koji u Libiji vlada od izbijanja revolucije 2011. da bi osvojila nove teritorije.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …