Home / U FOKUSU / OTKRIVEN ŠOKANTAN PLAN STRANIH SLUŽBI: Makedonce teraju na federalizaciju da bi im oteli teritoriju i pripojili Albaniji

OTKRIVEN ŠOKANTAN PLAN STRANIH SLUŽBI: Makedonce teraju na federalizaciju da bi im oteli teritoriju i pripojili Albaniji

Piše: dr Slobodan Janković
Predstavnici vlade u tehničkom mandatu, i VMRO-DPMNE kao stranka na čelu sa Nikolom Gruevskim, s jedne, i Zoran Zaev, lider levoliberalne SDSM, s druge strane, borbu vode i van granica Makedonije.

makedonija

Istovremeno, protesti naroda u Makedoniji koji se protive formiranju vlade zasnovane na „Tiranskoj platformi“ – dokumentu usaglašenom u Albaniji – ne prestaju već 32 dana.

Počev od decembra prošle godine, kada se, devet dana nakon parlamentarnih izbora u nekada najjužnijoj republici bivše SFRJ, pojavio članak bivšeg britanskog diplomate Timotija Lesa, u časopisu Forin Afers, zapadni mediji počinju sve više da prate zbivanja u ovoj zemlji.

Osim o Makedoniji, i šire o Balkanu, kao tački preplitanja sukobljenih interesa Unije i Rusije, te generalno nestabilnom području, pišu i govore kako najviši zvaničnici EU, počev od šefa Evopske komisije Žan-Klod Junkera do nemačkih i švajcarskih novina.

Ta politička kriza se prelila i na medije u Srbiji koji izveštavaju o našem južnom susedu.

Glavni spor u Skoplju je oko toga da li se može formirati vlada koja je zasnovana na „Tiranskoj platformi”, dokumentu koji su usvojile albanske partije u Makedoniji zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom u prestonici Albanije, i da li treba menjati princip ustanovljen 2001, prema kome dve vodeće partije Makedonaca i makedonskih Albanaca treba da formiraju vladu.

Sama „tiranska platforma“ je, po svemu sudeći, uvod u podelu zemlje koji bi prvo vodio federalizaciji, a onda i pripajanju zapadnog dela Albaniji. Tada bi verovatno za ostatkom zemlje posegli Bugarska i Grčka.

U tom slučaju Srbija bi bila zatvorena ka jugu, tj. imala bi manje bezbedan transport sa Solunom.

Internacionalizacija makedonskog spora

Od samog početka krize, činjenica da je većina pravljena na temelju sporazuma sa drugom državom, govori o stranom elementu u procesu uspostavljanja izvršne vlasti.

Zoran Zaev, lider socijaldemokratske SDSM, dobio je direktnu podršku Johanesa Hana, evrokomesara za susedstvo, posredno – i Federike Mogerini, Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, NATO i američke ambasade u Skoplju.

Stara klintonovska administracija, čiji je predstavnik i aktualni ambasador SAD u Skoplju, pruža podršku SDSM-u Zaeva, koji je postigao dogovor sa tri albanske partije. S druge strane, tehnička vlada koju predvodi VMRO-DPMNE nastoji da uspostavi dobre odnose sa novim vlastima u Vašingtonu, sa Trampovim kabinetom i ministarstvom spoljnih poslova.

O stranoj ulozi, osim očigledne albanske, oglasilo se i šest američkih senatora sredinom marta, kada su poslali pismo novom šefu Stejt Departmenta (ministarstva spoljnih poslova SAD), u kome traže da se Amerika obračuna sa Sorošem i da prestane da ga pomaže u razbuktavanju kriza u inostranstvu, navodeći kao konkretan primer pomoć USAID-a, vladine agencije, Sorošu da destabilizuje Makedoniju.

U Makedoniji je osnovan pokret Stop operacijama Soroša (SOS), sa sajtom na engleskom jeziku, Stop Soroš, koji iznosi podatke o delovanju ovog milijardera, koji se javno predstavlja kao filantrop, a koji zapravo nastoji da usmerava i podstiče političke procese u brojnim zemljama, posebno istočne Evrope.

Tehnički premijer Emil Dimitrijev, iz redova VMRO, boravi na Malti, na kongresu Evropskih narodnjačkih partija – najveće koalicije u Evropskom parlamentu, 29. i 30. marta u pratnji Nikole Gruevskog lidera VMRO. Slovenački predstavnik na Malti, Janez Janša, izneo je jasnu podršku Makedoniji i njenoj borbi sa Sorošem.

Jasno je da se unutrašnji sukob prelio i izvan zemlje.

Napad na VMRO u medijima na srpskom jeziku

Naši mediji posvećuju pažnju dešavanjima u Skoplju i celoj Makedoniji.

Nedavno je lider opozicije, Zoran Zaev, koga podržavaju tri albanske partije, dao intervju listu Danas i pokušao da demantuje da se dogovorio o podizanju optužnice za genocid protiv Srba. Međutim, nekako je prevideo da saopšti kako je njegova bliska saradnica Šećerinska nedavno potvrdila da je postignut dogovor oko rezolucije u Sobranju koja bi „osudila stradanja svih”.

Američka TV stanica u Srbiji, N1, prenela je izjavu funkcionera lokalne albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), Dževata Ademija, kako je lider VMRO-DPMNE bio prihvatio „Tiransku platformu“ i kako jedino nije bilo saglasja oko mandata specijalnog tužilaštva za prisluškivanje.

Ipak, nelogično je da je dogovor dve partije propao zbog mandata tužilaštva koje treba da prikupi dokaze upravo protiv ove dve partije, jer se istraga fokusira na aferu neovlašćenog prisluškivanja političara upravo u vreme vladavine VMRO-DPMNE i DUI. Dakle, nešto drugo je posredi.

S obzirom na javno izraženu podršku pa i pozive NATO, briselskih evrokomesara i američkog ambasadora da predsednik Makedonije da mandat Zoranu Zaevu za formiranje vlade, jasno je da je strani interes usmeren protiv nastavka vlade koju predvodi makedonska umerena desnica.

U pitanju su naravno klintonovci, tj. levoliberalni establišment koji je pretrpeo poraz u SAD, na referendumu u Britaniji i čiji se EU projekat već deset godina nalazi u velikoj krizi.

Makedonska borba samo je deo šireg sukoba između evropskih naroda i odnarođene birokratije podržane od strane milijardera filantropa poput Đerđa Soroša.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …