Home / U FOKUSU / OTKRIVENO- VLADA SRBIJE MORA DA IZABERE STOLICU NA KOJOJ SEDI: Šest meseci za odluku o centru „Niš“!

OTKRIVENO- VLADA SRBIJE MORA DA IZABERE STOLICU NA KOJOJ SEDI: Šest meseci za odluku o centru „Niš“!

Pitanje statusa zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu Vlada bi trebalo da reši najkasnije do juna, ali u Nemanjinoj 11 još ne žele da govore o tome u kom pravcu će ići ta škakljiva odluka.

Ovu temu na dnevni red ponovo je vratio ministar za inovacije Nenad Popović, čiji je stav da pripadnicima Centra treba dodeliti diplomatski status. On je prekjuče u intervjuu „Novostima“ zapitao kako građanima da se objasni da NATO vojnici, koji su posejali bombe po Srbiji, imaju diplomatski status, a da ga nemaju ruski humanitarci koji čiste Srbiju od tih bombi.

On je prvi od ministara javno i bez diplomatskih rukavica izneo svoj stav o tom pitanju koje je trn u oku zapadnim državama, u prvom redu Americi, i koje je već mesecima na talonu njihovog geostrateškog razračunavanja sa Rusijom.

Povodom Popovićeve inicijative, vicepremijerka Zorana Mihajlović poručuje, za „Novosti“, da najpre očekuje mišljenje predsedsednice Vlade:

– Za nju verujem da je najobaveštenija i da će uz dobru procenu moći da nama, članovima Vlade, na nekoj od sednica predstavi stav, što će biti osnova za donošenje odluke. Mislim da je jedino važan interes Srbije, a ne iskorišćavanje bilo koje teme za poene druge vrste.

Mihajlovićeva dodaje i da se oko humanitarne baze u Nišu pravi prevelika tenzija bez realne potrebe, a da svakako dugujemo veliku zahvalnost i ruskim humanitarcima za pomoć tokom poplava i gašenja požara po Srbiji prethodnih godina.

Namere da se tačka na status zaposlenih u Centru, osnovanom još 2012, stavi prošle godine omeli su pritisci sa Zapada. Predsednica Vlade Ana Brnabić na samom početku svog mandata, krajem juna, najavila da će Centar biti na listi prioriteta nove vlade, a njen stav je i da odluka o ovoj temi neće zavisiti ni od SAD ni od Rusije, već da će to biti odluka Srbije. Poznat je i stav šefa diplomatije Ivice Dačića da ovo pitanje treba da se reši u skladu sa Bečkom konvencijom.

Ipak, rešenja još nema. I sigurno je da će Beograd dobro odmeravati koju poziciju da zauzme. S jedne strane su javni pritisci Vašingtona da se za petoro zaposlenih ne dodeli diplomatski status. S druge strane, u Moskvi smatraju da je ovo pitanje prezrelo i da Srbija treba da ispuni svoju obavezu na osnovu međuvladinog sporazuma.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za „Novosti“, da su pritisci sa Zapada verovatan razlog što je ovaj problem još otvoren:

– Predsednik Vučić verovatno pokušava da izbegne konflikt sa zapadnim silama. Sa druge strane, Rusi imaju razumevanja za poziciju Beograda i ne žele da dovedu Srbiju u nezgodan položaj. Zbog toga to pitanje nije otvoreno ni prilikom Vučićeve posete Moskvi. Malo je čudno, zato, da neki iz Beograda otvaraju to pitanje i kao da hoće da budu veći Rusi od Rusa.

Opravdali smo postojanje

U niškom Srpsko-ruskom centru, za „Novosti“, kažu da je međudržavni sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu njihovih pripadnika političko pitanje o kojem odlučuju vlade Srbije i Rusije: – Bavimo se tehničkim pitanjima vezanim za vanredne situacije. Za pet godina rada, Centar je opravdao svoje postojanje i namenu, koja je isključivo u domenu humanitarnog reagovanja.

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …