Home / U FOKUSU / OVIH 5 PORUKA u 4 DANA NAM GOVORE DA KOSOVO I ALBANIJA u 2018. kreću u ujedinjenje?

OVIH 5 PORUKA u 4 DANA NAM GOVORE DA KOSOVO I ALBANIJA u 2018. kreću u ujedinjenje?

albanija- siptari
U albanskom gradu Korča održana je zajednička sednica vlada u Prištini i Tirani, pod sloganom „Jedna zemlja, jedan narod, jedan san“.

Iako niko od zvaničnika iz Prištine i Tirane nije u poslednje vreme pomenuo termin „Velika Albanija“, pet poruka zvaničnika koje su uputili u samo četiri dana mogu se protumačiti kao namere da u narednoj 2018. godini planiraju ujedinjenje takozvanog Kosova i Albanije.

PRVA PORUKA

Albanski ministar za Albance van granice, Pandeli Majko, pozvao je na Ekonomskom forumu albanske dijaspore u Prištini kosovske vlasti na „otvaranje granica“ 1. januara 2018. nazivajući to „evropskom akcijom“.

Prištinski list „Koha ditore“ preneo je da je Majko, bivši premijer Albanije u vreme NATO bombardovanja Srbije, u subotu je na forumu „govorio u ime aktuelnog predsednika vlade Albanije Edija Rame“.

Majko je izjavio da 1999. godine „kada je Albanija otvorila granice kosovskim Albancima, niko iz sveta nije pitao za pasoše i da ni sada nema potrebe za dokumentima“.

– Mi, Albanci, sa druge strane radujemo se otvaranju granice do januara 2018. Izvedimo ovu evropsku akciju – poručio je Majko.

DRUGA PORUKA

Albanski akademik Redžep Ćosja izjavio je da ujedinjenje Kosova i Albanije treba da bude sledeći prvi cilj Albanaca, tvrdeći da njegovo ostvarenje neće biti moguće ulaskom u Evropsku uniju, prenosi RTS.

– Mi danas čujemo ljude kako će to pitanje biti rešeno u Evropskoj uniji. Ne, neće se rešiti u Evropskoj uniji. Kao što ne dozvoljava državama članicama podelu na dve zemlje, Evropska unija ne dozvoljava da se njena dva člana ujedine u jednu državu – rekao je Ćosja albanskoj TV stanici „Vižn plus“.

On smatra da treba iskoristiti istorijski trenutak „nakon stvaranja dve države Albanaca“.

– Treba da razmišljamo i moramo da znamo i moramo biti jasni šta želimo i šta je za nas u ovom trenutku, u ovoj istorijskoj sreći koja nam je ponuđena – naveo je Ćosja i dodao:

– Trebalo bi da imamo jasan cilj, da znamo kako bi trebalo da idemo ka tom cilju, moramo imati jasan put. Kao prva tačka: ujedinjenje Kosova sa Albanijom, bez ulaska u Evropsku uniju.

On tvrdi da „ujedinjenje nije samo želja, volja, ili osećanje Albanaca, već pitanje koje rešava mnoge druge probleme života albanskog naroda“.

TREĆA PORUKA

U albanskom gradu Korča održana je zajednička sednica vlada u Prištini i Tirani, pod sloganom „Jedna zemlja, jedan narod, jedan san“, na kojoj je otpisano 12 sporazuma i memoranduma o saradnji. Premijeri takozvanog Kosova i Albanije Ramuš Haradinaj i Edi Rama su se, kako su preneli mediji, obavezali da će učiniti za ekonomsku integraciju „dve države“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, nakon sednice dve vlade, Rama je najavio da će naredna takva sednica biti održana u Peći.

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …