Home / U FOKUSU / OVIM SE SVE DRASTIČNO MENJA- POSTIGNUT DOGOVOR OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA ZA SRBE: „Južni tok“ postaje „Srpski tok“, a OVO JE TRASA KOJOM ĆE IĆI..

OVIM SE SVE DRASTIČNO MENJA- POSTIGNUT DOGOVOR OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA ZA SRBE: „Južni tok“ postaje „Srpski tok“, a OVO JE TRASA KOJOM ĆE IĆI..

Preduzeće „Južni tok“, koje je formirano zbog projekta istoimenog gasovoda, uskoro će biti preimenovano u „Srpski tok“ i sa novim imenom gradiće trasu za plavi energent od Bugarske do Srbije.

Zbog ovakvih planova, “Srbijagas” će se zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona evra, a taj novac je namenjen za dodatno uvećanje kapitala. Tako će umesto gašenja kompanije, koja je formirana 2011. godine zajedno sa ruskim “Gaspromom”, zbog izgradnje južnog toka, ona biti finansijski osnažena i ponovo aktivirana.

Drugim rečima, “Srpski tok” će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda „Turskog toka“, odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdeva. Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji.

Zato se i novim zaduživanjem “Srbijagasa” uvećava kapital preduzeća “Južni tok”, koje se u APR vodi pod imenom “South Stream Serbia AG”.

Izvor iz “Srbijagasa” tvrdi da su preimenovanje kompanije kao i njeni novi zadaci dogovoreni između državnog rukovodstva Rusije i Srbije.

– Nedavno je u Beogradu boravio predsednik “Gasproma” Aleksandar Miler, koji je pored razgovora sa Dušanom Bajatovićem imao susret i sa predstavnicima vlasti, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića. Tada je precizirano da posao oko gasovodne trase od Dimitrovgrada treba da nosi preduzeće “Južni tok” i da ono treba finansijski ali i kadrovski da se ojača. Naime, ova kompanija je značajan deo posla oko projektovanja prvobitne putanje južnog toka završila, uključujući i deo koji se odnosi na eksproprijaciju.

Međutim, pošto se sada trasa menja, moraće da se definišu novi zadaci koji uključuju i geološka istraživanja zemljišta nove putanje. Sa rokovima se kasni jer problemi nastaju zato što padaju tenderi koje “Srbijagas” raspisuje. Da bi se to izbeglo, dogovoreno je da sve ide preko preduzeća „Južni tok“, odnosno „Srpski tok“, jer tamo je većinska vlasnička struktura ruska, pa je i sistem javnih nabavki drugačiji – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da će i ruski “Gasprom” izdvojiti određena finansijska sredstva u potporu firme “Srpski tok”.

– Još nisu precizno definisane cifre, ali procene su da bi gasovod kroz našu zemlju koštao nešto više od 100 miliona evra. Evropska unija je prebacila u srpski budžet 49,7 miliona evra i te pare su na računu Ministarstva finansija. Uskoro bi trebalo da se prebace na račun preduzeća “Južni tok”. Inače, i u finansijskim dokumentima preduzeća “Južni tok” za 2018. godinu definisano je da će do sada uložena sredstva biti preusmerena za gradnju alternativnog gasovoda.

Pored toga, jasno stoji da je „rukovodstvo društva (firme „South Stream“) ocenilo da će vlasnici nastaviti s daljim finansiranjem rada društva putem dodatnih uplata kapitala“. U “Srbijagasu” se za sada sve ovo drži u tajnosti, ali je jasno da ovim zaduživanjem zarad uvećanja kapitala ćerke firme su postignuti dogovori o uključivanju Srbije u ruske gasovodne projekte. Ono što se zna to je da je predsednik Vučić insistirao da sada ruska strana da garanciju da će završiti alternativni gasovod, što nije bio slučaj sa prvobitnim projektom „Južnog toka“ – kaže naš izvor.

Iz “Srbijagasa” nisu želeli zvanično da komentarišu ova saznanja, ali stručnjaci tvrde da je dobro što se pokreću aktivnosti kako bi se izgradio alternativni gasovod.

– Dobro je što će Srbija biti na trasi “Turskog toka”. Dobro je i što su izgleda postignuti dogovori sa „Gaspromom“ da Srbija postane čvorište za gas iz “Turski toka” i za druge zemlje jer će tako naša država ubirati takse umesto Mađarske. Važno je da se što pre krene u realizaciju, jer decembar 2019. godine je blizu. Nije važno ime preduzeća koje će to raditi, već da se što pre počne sa radovima da ne bismo došli u situaciju da zbog tehničkih pitanja imamo zastoj u snabdevanju gasom – kažu iz Udruženja za gas.

(Slađana Vukašinović , Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …