Home / U FOKUSU / Ovo je „Furkan“ glavni štab džihadista u Novom Pazaru!

Ovo je „Furkan“ glavni štab džihadista u Novom Pazaru!

Citati iz Kurana, verski propagandni materijal – sve uobičajeno. Ipak, ovo nije uobičajen mesdžid, ili mesto za molitvu.

500

Ovo je „Furkan”, mesto odakle su radikalni islamisti iz Novog Pazara, prekjuče optuženi za terorizam, vrbovali mlade Bošnjake za odlazak u rat u Siriju.

„Furkan” je u Višegradskoj ulici, iznad gradskog parka, a juče je bio prazan. Iako njegovi članovi već godinama deluju u Sandžaku, na ovoj lokaciji se okupljaju nešto više od godinu dana.

Na kucanje niko nije odgovarao. Vrata su bila odškrinuta i moglo se zaviriti u unutrašnjost objekta u kojem se okupljaju vehabije i regrutuju Bošnjaci za vojsku Islamske države Iraka i Sirije (ISIS).

Ispred „Furkana”, pre tri godine, islamisti su napali ekipu TV Sarajeva i polomili im opremu, pa novinarskim ekipama nije preporučljivo da se zadržavaju na ovom mestu. U unutrašnjosti mesdžida ništa ne ukazuje da se tu regrutuju borci. Nema ničeg militantnog. Prostorija je opremljena standardnim verskim folklorom i citatima iz Kurana.

Žitelji Višegradske ulice nisu bili preterano raspoloženi da pričaju o svojim komšijama. Jedino uporno ponavljaju da nisu imali nikakvih problema s njima i da nikog nisu dirali.

Jedan od članova „Furkana” i njegov čest gost bio je i Novopazarac Mevlid Jašarević koji je 2011. pucao na ambasadu SAD u Sarajevu. Abid Podbićanin je kasnije potvrdio da je Jašarević dolazio u mesdžid, ali da on lično nema veze sa pucnjavom u Sarajevu.

– Ne znamo da li su tu dolazili i stranci. Nama su sve vehabije slične. Isto se oblače i ne možemo ih razlikovati – objašnjavaju komšije.

Ovde je vođa bio Abid Podbićanin (35), radikalni islamista koji se nakon školovanja u Medini u Saudijskoj Arabiji obreo u vehabijskom kampu u Gornjoj Maoči (BiH). Nakon Bosne došao je u Novi Pazar, gde je u „Furkanu” držao predavanja, a po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal regrutovao je borce za Siriju.

Ovaj centar vehabija normalno je funkcionisao do marta, kada je policija uhapsila dvojicu članova „Furkana” – Izudina Crnovršanina (25) i Seada Plojovića (31), koji su prekjuče optuženi da su regrutovali borce za ISIS.

vehabije

– Oni su samo sledili Alahov put – pomirljivo kažu njihovi prijatelji u Novom Pazaru.
Nakon njihovog hapšenja, Podbićanin je iz Novog Pazara pobegao u Gornju Maoču, gde je regrutovao borce sa Kosova, iz Bosne i zapadnoevropskih zemalja. Posle izvesnog vremena otišao je u Siriju, gde komanduje grupom boraca.

Uvođenje novih krivičnih dela u domaće zakonodavstvo kojima se sankcioniše učešće i organizovanje srpskih državljana u paravojnim formacijama izvan zemlje naišlo je juče na podršku svih poslaničkih grupa u parlamentu. Po novim odredbama Krivičnog zakonika, biće sankcionisani oni koji učestvuju u ratu ili u oružanom sukobu u drugim zemljama, ali i osobe koje za strana ratišta vrbuju. Za ova dela predviđene su kazne od šest meseci do 10 godina zatvora. Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović rekao je da se predlog zakona ne odnosi na one koji su do sada ratovali u drugim zemljama bez odobrenja države, ali da će posle njegovog stupanja na snagu svi morati da se vrate u zemlju.

(Moma Ilić, Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …