Home / U FOKUSU / PAKLENI PLAN ZA RAZBIJANJE SRBIJE: Povratak Sjeničke deklaracije! Evo šta ovaj dokument podrazumeva..

PAKLENI PLAN ZA RAZBIJANJE SRBIJE: Povratak Sjeničke deklaracije! Evo šta ovaj dokument podrazumeva..

raska-sandzak- pazar

Sulejman Ugljanin, koji se nalazi na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), planira da u oktobru naučnim skupom obeleži stogodišnjicu takozvane Sjeničke konferencije.

Naime, 13. i 14. avgusta 1917. gradonačelnici i predsednici 12 sandžačkih opština usvojili su deklaraciju kojom se od Austrougarske traži da se Sandžak otcepi od Srbije i Crne Gore i pripoji Bosni i Hercegovini.

Ugljanin taj dokument od pre sto godina opisao kao najvažniju političku platformu sandžačkih muslimana, čime defakto želi da naruši ustavni i politički poredak Srbije.

Još pre dve godine BNV je donelo odluku kojom se 2017. godina proglašena za godinu obeležavanja stogodišnjice Sjeničke konferencije.

Dačić o pitanju razgraničenja na Kosovu i Metohiji: Za ovo nema mnogo vremena

– Davne 1917. godine srelo se 12 gradonačelnika Bošnjaka, da razmotri ono što i mi danas radimo, a to je težnja da obezbedimo dugotrajan mir i razvoj Sandžaka za sve građane koji u njemu žive, kao i da sprovedemo važnu reformu političkog sistema Srbije – kazao je tada Ugljanin.

Iako je Sjenička konferencija održana u vreme okupacije Srbije u Velikom ratu, a potpise na deklaraciju stavili su gradonačelnici koje je imenovala okupatorska austrougarska vlast (uglavnom su to bili age i begovi), Ugljanin smatra da je to bio „civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka“.

Nanosi štetu i Bošnjacima

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio da Sulejman Ugljanin zloupotrebljava funkciju i nanosi štetu bošnjackom narodu.

Omerović u izjavi za javnost ističe da je posebno opasno što Ugljanin, koji je na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća, namerom da obeleži godišnjicu Sjeničke deklaracije želi da podseti na odvajanje dela teritorije ne samo Srbije nego i Crne Gore

– Taj čovek nas stalno vraća u prošlost. Taj čovek svojim postupcima odvraća svakog potencijalnog investitora u Sandžak. Taj čovek upravo zloupotrebljavajući funkciju nanosi veliku štetu bošnjačkom narodu i sramoti instituciju BNV – ocenio je Omerović.

Vučić pod velikim pritiskom da odustane od dijaloga

On smatra i da smišljena provokacija kroz nekakve konkurse kojim se obeležava Deklaracija iz perioda od pre 100 godina, nije nista drugo do grubo kršenje zakona o savetima nacionalnih manjina.

Okupatorski dokument

To je kvisliška deklaracija koju su doneli gradonačelnici jednog dela gradova u Raškoj oblasti postavljeni od strane okupatora, podseća politički analitičar Dragomir Anđelković.

– To bi bilo isto kao da se neko pozove na deklaraciju koju je donela NDH ili albanski balisti. Naprosto je neshvatljivo da se u modernom evropskom društvu, koje je zasnovano na antifašizmu, neko poziva na okupacione deklaracije iz Prvog svetskog rata – rekao je Anđelković.

Vučić: Indija je veliki prijatelj Srbije i značajan partner za saradnju!

Ta deklaracija ima separatističku prirodu i ideja je izdavanje delova Raške oblasti iz Srbije i Crne Gore, ukazao je Anđelković.

– Mislim da bi taj Ugljaninov potez trebalo da osude ne samo Beograd i Podgorica, već i EU, jer je ovo kršenje evropskih vrednosti – smatra Anđelković.

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …