Home / U FOKUSU / POČELA AKCIJA: Poslednji udarac Dodiku treba da zada Vučić, i tako zaustavi referendum u RS..

POČELA AKCIJA: Poslednji udarac Dodiku treba da zada Vučić, i tako zaustavi referendum u RS..

Ministarstvo pravde BiH traži od Srbije da sasluša svedoke i dostavi dokumentaciju na osnovu koje bi Milorad Dodik bio uhapšen zbog pranja novca.

dodik- vucic

Zapad pritiska Srbiju da sarađuje na ovom slučaju… Predsednika Srpske gone zbog 1.468.373 KM (750.000E) kojima je 2007. godine kupio kuću na Dedinju… Strancima se žuri da ‘spakuju’ Dodika pre 25. septembra, za kad je zakazan referendum u RS.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine u saradnji sa zapadnim moćnicima žestoko pritiskaju premijera Aleksandr.

Ministarstvo pravde BiH dopisom koji je nadležnima u Beograd stigao 17. avgusta ove godine zatražilo je od srpskih vlasti da obezbede dokaze protiv Dodika i to tako što će saslušati više državljana Srbije i dostaviti bankarsku i poresku dokumentaciju o računima i poslovima predsednika RS na teritoriji Srbije!

U dopisu, u koji je Informer imao uvid, funkcioner Ministarstva pravde BiH, inače Srbin sa inicijalima N. S., navodi da je Dodik pod istragom zbog iznosa od 1.468.373 KM (750.000 evra) kojim je još 2007. godine kupio kuću na Dedinju.

Tužioci u Sarajevu tvrde da su u novoj istrazi koja je pokrenuta 11. jula 2016. došli do dokaza i izjava svedoka koji potvrđuju da je Dodik vilu u Beogradu kupio „prljavim“ parama koje su stečene koruptivnim i kriminalnim poslovima, a da je potom, kako bi sprečio istragu o poreklu novca, sve pokušao da pokrije fiktivnim kreditom u „Pavlović Internešnal banci“ iz Bjeljine.

U zahtevu za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde BiH nigde se konkretno ne navodi kojim tačno dokazima protiv Dodika istraga raspolaže.

Kako tvrde obavešteni, iza ovog dopisa, kojim se zapravo od Vučića traži da uhapsi Dodika, stoji želja Zapada da predsednika RS kompromituje i skloni s političke scene uoči referenduma o Danu RS, koji je zakazan za 25. septembar 2016.

Takođe, ovim se i Vučić dovodi u krajnje nezahvalnu poziciju, jer ako vlast u Beogradu postupi po zahtevu iz BiH, Vučić će biti označen kao izdajnik, a ako odbije da sarađuje, biće optužen za „sprečavanje pravde i zaštitu kriminala“.

Prema rečima naših sagovornika, strancima se žuri da po svaku cenu „spakuju“ Dodika.

– Istraga o vili u Beogradu i pranju para pokrenuta je pre više od pet godina i nikad nije nađen nijedan dokaz da je Dodik uradio bilo šta protivzakonito. Sada je, međutim, stigao nalog sa Zapada da se krene agresivno prema Dodiku i zato se sada „dokazi“ traže u Beogradu… Moćnicima sa Zapada se jako žuri da okončaju istragu do 25. septembra, kad bi trebalo da se održi referendum o Danu RS… – prenosi Informerov izvor iz diplomatsko-bezbednosnih krugova.

Dodik juče nije bio dostupan za komentar, ali je pre nekoliko dana za Informer izjavio da je „slučaj vila na Dedinju“ pokušaj Zapada da ga sruši.

– Trn sam u oku međunarodnoj zajednici! Misle da će mojim rušenjem zaustaviti Srpsku. Nije ovde reč o borbi protiv korupcije, to su sve gluposti… Još pre nekoliko godina dokazano je da je sve montirano i izmišljeno! Kad nemaju ništa protiv mene, iz naftalina izvuku ovu priču – istakao je tada Dodik.

Analitičar Branko Radun kaže da je namera Zapada da natera Srbiju da pusti Dodika „niz vodu“.

– Njihova podla zamisao je da Dodiku poslednji udarac nanese Vučić i tako ga kompromituje pred izbore i referendum. Tužilaštvo i Ministarstvo BiH su samo izvođači radova. Ovo je politička stvar i bilo bi najbolje da se Beograd ne meša. Neka Banjaluka i Sarajevo reše šta imaju – podvlači Radun.

Galijašević: Da imaju dokaze to bi objavio “Njujork tajms”

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, smatra da Vučić mora da se odupre pritiscima koji ruše RS.
– Zapadu smeta što su Beograd i Banjaluka okrenuti Putinu. Da mogu, rado bi Dodika poslali u Hag, ali pošto mu je biografija čista, moraju da ga terete za navodni kriminal. Pazite da imaju bilo kakve dokaze, odavno bi to javio “Njujork tajms”, ovo je čista politika, a BiH je samo geostrateška pešadija Amerikanaca – zaključuje Galijašević.

Bankari pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza

Podsetimo, 11. februara 2016. godine po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeni su Slobodan Pavlović (78), vlasnik „Pavlović banke“, i još dvoje bankara zbog sumnje da su prali pare u poslovima sa Miloradom Dodikom.
Osam dana kasnije, pušteni su na slobodu zbog nedostatka dokaza. Iako su neki mediji u BiH tvrdili da je „Dodik sledeći za hapšenje“, to se nije desilo.

(Informer) 

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …