Home / U FOKUSU / POČELO JE: Vatikan otvara svoje škole u Srbiji!

POČELO JE: Vatikan otvara svoje škole u Srbiji!

Rimokatolička crkva ubuduće će u Srbiji moći da osniva i vodi sopstvene škole i visokoškolske ustanove.

katolicka- crkva- svestenici 4
Naime, sporazum kojim je to pitanje regulisano stupio na snagu nakon što su ga ratifikovale obe ugovorne strane, saopštio je Vatikan.

Sporazum o saradnji izmedu Srbije i Svete Stolice u oblasti visokog obrazovanja, potpisan je u Beogradu 27. juna 2014. godine, a stupio na snagu 12. januara ove godine.

Sporazum predviđa saradnju katoličke crkve i države Srbije u obrazovanju, direktne kontakte ustanova koje deluju u toj oblasti kao i uzajamno priznavanje zvanja i javnih isprava o stečenom visokom obrazovanju, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Vatikana, konkretnu organizacioni i finansijski detalji sporazuma biće u narednom periodu definisani dodatnim protokolima. Vatikan je saopštio da je Sporazum stupio na snagu u skladu sa članom 7. koji predviđa uslove za to.

U samom sporazumu piše da on stupa na snagu “na dan prijema poslednjeg obaveštenja diplomatskim putem o ispunjenosti svih uslova koji su predviđeni unutrašnjim zakonodavstvima dve strane za početak važenja ovog sporazuma”.

Zakon o sporazumu su u junu prošle godine potpisali šef srpske diplomatije Ivica Dačić i član vatikanske kurije nadležan za pravosuđe, nadbiskup Dominik Mamberti.

(Beta)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …