Home / U FOKUSU / POČELO JE: Vatikan otvara svoje škole u Srbiji!

POČELO JE: Vatikan otvara svoje škole u Srbiji!

Rimokatolička crkva ubuduće će u Srbiji moći da osniva i vodi sopstvene škole i visokoškolske ustanove.

katolicka- crkva- svestenici 4
Naime, sporazum kojim je to pitanje regulisano stupio na snagu nakon što su ga ratifikovale obe ugovorne strane, saopštio je Vatikan.

Sporazum o saradnji izmedu Srbije i Svete Stolice u oblasti visokog obrazovanja, potpisan je u Beogradu 27. juna 2014. godine, a stupio na snagu 12. januara ove godine.

Sporazum predviđa saradnju katoličke crkve i države Srbije u obrazovanju, direktne kontakte ustanova koje deluju u toj oblasti kao i uzajamno priznavanje zvanja i javnih isprava o stečenom visokom obrazovanju, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Vatikana, konkretnu organizacioni i finansijski detalji sporazuma biće u narednom periodu definisani dodatnim protokolima. Vatikan je saopštio da je Sporazum stupio na snagu u skladu sa članom 7. koji predviđa uslove za to.

U samom sporazumu piše da on stupa na snagu “na dan prijema poslednjeg obaveštenja diplomatskim putem o ispunjenosti svih uslova koji su predviđeni unutrašnjim zakonodavstvima dve strane za početak važenja ovog sporazuma”.

Zakon o sporazumu su u junu prošle godine potpisali šef srpske diplomatije Ivica Dačić i član vatikanske kurije nadležan za pravosuđe, nadbiskup Dominik Mamberti.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …