Home / U FOKUSU / POČINJE RAT DO ISTREBLJENJA: UKRAJINA NA LINIJU FRONTA PREMA NOVORUSIJI POSTAVILA 65.000 VOJNIKA i 435 TENKOVA! (VIDEO)

POČINJE RAT DO ISTREBLJENJA: UKRAJINA NA LINIJU FRONTA PREMA NOVORUSIJI POSTAVILA 65.000 VOJNIKA i 435 TENKOVA! (VIDEO)

Sukobljene strane u Donbasu nalaze se na samo korak od otpočinjanja novih ratnih dejstava – izjavio je Denis Pušiljin.

rat- vojnici

Šef pregovaračkog tima Donjecke Republike u Minsku pritom je naglasio: „Jučerašnji i noćašnji artiljerijski i raketni napadi ukrajinskih snaga bili su takvi da smo taj korak od novog pravog rata bili već tada”.

Pušiljin je istovremeno apelovao na Nemačku, Rusiju i Francusku da se umešaju jer će, u suprotnom, rat ponovo buknuti.

Zamenik komandanta armije DNR – pukovnik Eduard Basurin – oglasio se dva sata posle Pušiljina i upozorio:

„Prema onome do čega su došli naši izviđači i obaveštajci, ukrajinske tajne službe planiraju izvođenje serije terorističkih akata na svojoj teritoriji uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, a i na taj dan, da bi Kijev dobio priliku da za njih optuži rukovodstva Donjecke i Luganske Republike. Te diverzije će Ukrajina iskoristiti kao opravdanje za novi rat protiv Donbasa”.

Basurin je posebno naglasio: „Donjecka Republika – uprkos svemu – svoje snage još nije prevela u stanje borbene pripravnosti”.

Nezavisno od upozorenja šta može biti dalje, Ukrajinci su i noćas – čim s smrklo – počeli da tuku Gorlovku. Iz okoline Đeržinska artiljerijom, a iz Majorska – tenkovima.

Pod vatrom su i Slavjanoserbsk i Sahanka.

Borbe sa primenom minobacača u toku su u Novogorodskom i kod Široke Balke.

 rat-vojnici

Ratuje se opet i kod naselja Peski, nedaleko od Donjecka. I kod Spartaka, na koji je za sat i po palo preko 80 projektila.

Sat kasnije, Ukrajinci su – očito po naredbi – počeli da gađaju i Donjeck, Makejevku, Dokučajevsk, Teljmanovo, Jeljonovku i Jasinovatu.

Nešto kasnije večeras, predsednik Donjecke Republike, Aleksandar Zaharčenko, ocenio je: „Mirovni proces u Minsku je Ukrajina izigrala. Ukrajinska armja sprema široku ofanzivu na gradove DNR. Uz linije fronta je – u napadačkoj formaciji . rasporedila 65.000 vojnika”.

Zajedno s njim je po drugi put u istom danu nastupio i Basurin koji je precizirao da Ukrajinci drže u pripravnosti „tri udarne grupacije:

„U sektoru S su skoncentrisali 22 bataljona, sa 130 tenkova, 250 topova i haubica 35 raketnih bacača. U sektoru B imaju 26 bataljona sa 230 tenkova i 75 raketnih bacača. U sektru M su rasporedili 20 bataljona sa 75 tenkova i 22 raketna bacača”.

U Donjecku je noćas saopšteno da je ukrajinska armija za napad na Donbas spremila 435 tenkova, 132 raketna bacača, 830 topova i teških minobacača.

Prema podacima koje je, naravno, nemoguće proveriti, ukrajinski Generalštab je isplanirao udar iz tri pravca – severnije od Donjecka (sa namerom da se preseče svaka veza između Donjecka i Gorlovke), južnije od Donjecka (po liniji Granitnoje-Novotroick) i na Novoazovsk (iz pravca Mariupolja).

Ne isključuje se ni mogućnost udari budu usmereni i na Pervomajsk, Stanicu Lugansku i Debaljcevo.

Kada će tačno pravi napadi uslediti – nije sasvim jasno. Uprkos tome, što ukrajinska armija i noćas žestoko gađa i Gorlovku, i Donjeck i pozicije armije DNR oko Novoazovska, Teljmanova i Dokučajevska.

ukrajina vojska tenkovi02

Armije DNR i LNR su u pripravnosti kao da „pravi napadi“ samo što nisu počeli.

Vojni analitičar Boris Rožin procenio je noćas da bi Ukrajinci – pri najpovoljnijem razvoju ratne situacije po njih – mogli da napreduju 15-20 kilometara u dubinu teritorije Donjecke Republike.

Po njegovom mišljenju, ukrajinska armija mogla bi da pokuša sa mini-udarima na Teljmanovo, Dokučajevsk, Slvjanoserbsk i Pantelejmonovku.

Pogledajte video:

 

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …