Home / U FOKUSU / Policija i lekari u skafanderima blokirali hotel u Skoplju: Sumnja se da je Britanac umro od ebole!

Policija i lekari u skafanderima blokirali hotel u Skoplju: Sumnja se da je Britanac umro od ebole!

Britanski državljanin za koga se sumnjalo da je zaražen ebolom preminuo je danas u Makedoniji. Makedonske vlasti saopštile su večeras, međutim, da preminuli Britanac ipak nije umro od ebole već od drugog virusa i da se čekaju rezultati obdukcije i analize uzoraka upućenih u laboratoriju u Nemačkoj.

maska- gas- hemijsko

Preminuli pacijent je u Makedoniju sa još jednim Britancem doputovao iz Velike Britanije. Drugi Britanac je zadržan u bolnici.

Zavničnik makedonskog Ministarstva zdravlja rekao je da je preminuli Britanac stigao u Skoplje 2. oktobra, da je hitno hospitalizovan danas u 13.00 sati (GMT), i da je preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. „Dejli mejl“ navodi da pacijent po dolasku u bolnicu nije bio u stanju da komunicira.

Makedonske vlasti su, međutim, navele da je preminuli pacijent imao visoku temperaturu i unutrašnje krvarenje, i da tako visoka temperatura nije karakteristična za ebolu, saopšteno je u Skoplju.

Doktor Jovanka Kostovska iz Ministarstva zdravlja Makedonije saopštila je na konferenciji za novinare da se preduzimaju sve potrebne mere i da su komisija za zarazne bolesti i krizni štab u stalnom zasedanju.

„Iako su velike šanse da se ne radi o eboli, sprovodimo standardnu operativnu proceduru i protokole o postupanju kao da se radi o slučaju sumnje na ebolu“, rekla je ona.

„Pacijent star 58 godina preminuo je od unutrašnjeg krvarenja i visoke temperature. Lekari su utvrdili da je reč o alkoholičaru koji je možda preminuo usled pojave hemoragične groznice, koja može da bude karakteristična i za virus ebole“, navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva dodaju da pacijent poslednja tri dana nije uzimao hranu i da je imao visoku temperaturu.

Dr Jovanka Kostovska iz makedonskog Ministarstva zdravlja pojasnila je da je hitna služba danas dobila poziv iz jednog skopskog hotela, iz kog je rečeno da jedan gost povraća.

„Hitna je odmah intervenisala i nakon što su konstatovali stanje velike iscrpljenosti, prevezli su ga na Infektivnu kliniku, koja je preduzela sve mere“, navodi Kostovska.

Ona je dodala da je pacijent u trenutku kada je stigao na kliniku imao blago povišenu temperaturu (37,4), što ne odgovara virusu ebole, za koju je karakteristična temperatura iznad 38,5 stepeni.

„Međutim brza smrt i teška krvna slika, krvarenje i temperatura su izazvali prvobitno sumnju da je u pitanju ebola“, rekla je Kostovska i dodala da će obdukcija, a nakon toga i međunarodna laboratorija, pokazati o čemu je reč.

Ona je potvrdila je preminuli u Makedoniju ušao 2. oktobra, te da je njegov prijatelj naveo da nisu boravili u zemljama u kojima je epidemija ebole.
– Prvo smo imali informaciju da je preminuli bio u Nigeriji, ali nam je njegov prijatelj rekao da nisu nigde putovali – istakla je Kostovska.

Vlasti nisu objavile identitet preminulog pacijenta, navodeći samo da je imao 58 godina. „Hafington post“ piše da se preminuli Britanac zove Vilijam Puli i da je zdravstveni radnik, koji je kao dobrovoljac radio u Sijeri Leoneu. On je tamo došao u kontakt sa virusom, pa je potom prebačen u Britaniju 24. avgusta gde se navodno oporavio u karantinu u londonskoj bolnici „Rojal fri“.

Dr Jovana Kostovska izjavila je ranije danas da je preminuli Britanac imao visoku temperaturu, unutrašnje krvarenje i da je povraćao, kao i da se njegovo stanje brzo pogoršalo.

– To su sve simptomi ebole – rekla je Kostovska na konferenciji za štampu, dodajući da su uzorci poslati u Nemačku na testiranje, kako bi se potvrdio uzrok smrti pacijenta.

Ona je istakla da nije bilo indikacija da je Britanac nedavno bio u Africi, već da je protokol nalagao da se testiraju krv i tkivo, a ti uzorci su poslati na analizu u Nemačku.

Neimenovani zvaničnik makedonske vlade izjavio je ranije za Rojters da je drugi britanski državljanin takođe pokazivao simptome ebole.

Makedonske vlasti odblokirale su hotel „Super osam“, u Tržnom centru Mavrovka kod Stare Čaršije, u kome je odseo preminuli Britanac i koji su ranije danas policija i zdravstveni radnici u skafanderima „zapečatili“ zbog sumnje u ebolu.

Lokalni mediji prenose da su zdravstveni radnici sa specijalnom opremom proverili sve osobe koje su bile u kontaktu sa preminulim Britancem. Svi iz hotelskog i medicinskog osoblja su u karantinu, dok ne stignu prvi rezultati analize.

Takođe se navodi da su makedonske vlasti „preduzele sve bezbednosne mere predviđene u ovom slučaju, u skladu sa međunarodnim standardima i da je Svetska zdravstvena organizacija odmah obaveštena o dešavanjima“.

Od izbijanja epidemije ebole, do sada je, većinom u Zapadnoj Africi, umrlo najmanje 3.860 ljudi, od kojih su više od 200 bili zdravstveni radnici, preneo je BBC.

Ministarstvo zdravlja Srbije prati situaciju u Makedoniji gde je danas preminuo Britanac za koga se sumnja da je bio zaražen ebolom i preduzima sve neophodne mere.

„Ministarstvo zdravlja prati situaciju i preduzima sve neophodne mere, a o ovom konktretnom slučaju čeka se zvanična potvrda Svetske zdravstvene organizacije“, rečeno je Tanjugu.

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da su preduzete sve neophodne mere prevencije i sprečavanja unošenja ebole u Srbiju, a tim povodom je pod zdravstveni nadzor stavljeno 708 osoba, od kojih su 92 doputovale sa područja ugroženih tim virusom.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …