Home / U FOKUSU / PREOKRET DECENIJE, ILI SVE JE BILA SAMO MASKA: Trampov put od „NEĆU SE MEŠATI U SIRIJI“ do „ASAD MORA DA ODE“

PREOKRET DECENIJE, ILI SVE JE BILA SAMO MASKA: Trampov put od „NEĆU SE MEŠATI U SIRIJI“ do „ASAD MORA DA ODE“

– Prvi prioritet SAD u Siriji je poraz Islamske države i to pre stabilizovanja zemlje – istakao je u subotu američki državni sekretar Reks Tilerson, a američka ambasadorka pri UN, Niki Hejli, je rekla kako je promena režima u toj zemlji takođe jedan od prioriteta.

tramp

– Savladavanje Islamske države i iskorenjivanje samoprozvanog kalifata uklonilo bi pretnje ne samo za SAD nego i za “stabilnost cele regije”- izjavio je šef američke diplomatije.

Prvi prioritet ipak je poraz Islamske države

– Važno je da naši prioriteti ostanu jasni. Mi smatramo da je prvi prioritet poraz Islamske države. Jednom kad se pretnja ISIS-a smanji ili čak ukloni, mislim da ćemo tada moći da skrenemo pažnju direktno na stabilizovanje situacije u Siriji – rekao je Tilerson.

Državni sekretar izrazio je uverenje da će moći da se spreči nastavak građanskog rata u zemlji i da se dovedu različite strane za pregovarački sto, kako bi se započeo process rasprave.

Na tu temu šef američke diplomatije je istakao da će takve rasprave zahtevati učestvovanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada i njegovih saveznika.

Promena režima je ipak nužna?

Tilerson je naglasio kako se ne boji ruske osvete nakon američkog napada na sirijsku bazu.

– Rusi nisu bili cilj tog napada. Radilo se o preciznom udaru kao odgovor na hemijski napad. Rusija nikad nije bila meta – istakao je on.

Američka ambasadorka pri UN, Niki Hejli, ipak je rekla da Asad mora da ode sa vlasti. Pojasnila je u intervjuu za CNN kako su poraz Islamske države, smanjivanje iranskog uticaja u Siriji i smena Asadovog režima prioriteti.

– Ne vidimo mir u Siriji sa Asadom na vlasti – navela je Hejli, što je prvi put da Trampova administracija tako eksplicitno definiše Asadov odlazak kao jedan od svojih ciljeva.

Povratak na Obaminu politiku prema Asadu

Tokom kampanje i na početku mandata, Tramp i njegovi ljudi su govorili kako ne planiraju da se petljaju u Siriju, osim, eventualno, u obliku podrške ruskim vojnim snagama u borbi protiv ekstremizma.

Još donedavno je američki državni sekretar odbijao da osudi Asadove zločine i činilo se da podržavaju rusku poziciju (Rusi otvoreno i vojno podržavaju Asadov režim), piše Telegram.hr.

Međutim, nakon napada hemijskim oružjem prošle nedelje, kojim je režim usmrtio na desetine civila, američka administracija je drastično promenila politiku prema Siriji.

Gađali su raketama sirijsku vojnu bazu, a Hejli je po prvi put, definisala smenu Asada kao jedan od strateških američkih ciljeva.

Tramp se tako vratio na pozicije koje je zastupao bivši američki predsednik Obama, ali je vojnim napadom otišao dalje od njega.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …