Home / U FOKUSU / PREOKRET: Evropska unija moli Srbiju, posle Putinove posete, da ne zamenjuje njen agrar na ruskom tržištu!

PREOKRET: Evropska unija moli Srbiju, posle Putinove posete, da ne zamenjuje njen agrar na ruskom tržištu!

putin

Evropska unija moli Srbiju da ne iskoristi priliku da svojom poljoprivrednom produkcijom na ruskom tržištu zameni proizvođače iz EU – saopštila je u Briselu Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Pri tom nije krila da je neposredni povod za ovakvu „molbu“ beogradski poziv Vladimira Putina Srbiji da zauzme „dostojno mesto na ruskom tržištu“.

„Savet EU je još u julu zvanično zamolio treće zemlje da se uzdržavaju i ne koriste priliku da svojom zamene evropsku agrarnu produkciju na ruskom tržištu. Ta pozicija nije izmenjena. Zato molimo treće zemlje, uključujući Srbiju, da to imaju u vidu“ – rekla je Kocijančič.

Da podsetimo, Putin je u Beogradu rekao i ovo:

„Postoje oni koji pokušavaju da sebi iskomplikuju ekonomski život. Znamo da poljoprivredni proizvođači iz zemalja Evrope koje su Rusiji uvele sankcije na koje smo mi bili prinuđeni da odgovorimo – imaju gubitke koji se mere milijardama evra. Mi uopšte ne želimo da nastavljamo tu praksu, ali dok god ovakva situacija traje – za zemlje poput Srbije postoji povoljan momenat da zauzmu dostojno mesto na našem tržištu“.

Putin je posebno naglasio: da je Rusija spremna da investira u razvoj agrara u Srbiji, čak i zajedno sa onima iz evropskih zemalja koji žele da rade u Srbiji da bi proizvodili za rusko tržište.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …