Home / U FOKUSU / PRETI MEĐUNARODNI KONFLIKT: Turska ulazi u rat u Siriji, šalje 20.000 vojnika da zaustavi Kurde u borbi protiv džihadista „Islamske države“!

PRETI MEĐUNARODNI KONFLIKT: Turska ulazi u rat u Siriji, šalje 20.000 vojnika da zaustavi Kurde u borbi protiv džihadista „Islamske države“!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan žestoko je uzdrmao politički situaciju na Bliskom istoku najavivši da se sprema da pošalje 20.000 svojih vojnika u rat u Siriju kako bi sprečio stvaranje kurdske države na granicama njegove zemlje.

turska- vojska

To je obelodanio samo nekoliko dana nakon što su snage Kurda u Siriji uspele da znatno potisnu ekstremiste Islamske države (IS) i čak se približe njihovom sedištu – sirijskom gradu Raki. To je prilično učvrstilo položaj Sirijske kurdske milicije, što, prema Erdoganovim rečima, Turska ne može da dozvoli. Iako je nebrojeno puta dosad napadan da je sklopio tajni savez sa IS u zamenu za to da teroristi te grupe ne napadnu Tursku, Erdogan je juče naglasio da je razlog za njegovo uključivanje u sirijski rat i to što želi da zaustavi napredovanje krvoločnih džihadista.

Iznenadna Erdoganova odluka zabrinula je brojne zemlje u okruženju Turske, posebno zbog činjenice da će se građanski rat u Siriji sada pretvoriti i u međunarodni konflikt.

– Dao sam dozvolu svojoj vojsci da deluje i protiv Kurda i snaga Islamske države i vojske sirijskog predsednika Bašara el Asada. Nikad nećemo dozvoliti stvaranje nove države na severu Sirije i jugu Turske. Nastavićemo našu borbu bez obzira na cenu koju je potrebno platiti – naglasio je Erdogan, podsetivši da je njegova zemlja od početka sukoba u Siriji tražila da se na njenoj granici s tom zemljom formira neki vid tampon-zone kako bi se sprečio nekontrolisan priliv izbeglica, ali i terorista s njima.

erdogan

On je naglasio da je njegova zemlja dosad primila više od dva miliona begunaca od rata.

Najnovija odluka turskog predsednika usledila je sastanku članova nacionalnih bezbednosnih struktura na kojem je Erdogan dao zeleno svetlo za formiranje specijalnih odreda za Siriju. Oni bi mogli da budu pokrenuti već u petak ove nedelje.

– Naša vojska ubiće nekoliko muva jednim udarcem. Sprečavaće i priliv oružja u Siriju preko turske granice, jer dosad smo mnogo puta bili meta kritike da se nedovoljno bavimo tim pitanjem – istakao je neimenovani izvor iz turske vlade.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …