Home / U FOKUSU / „PROCURELE“ INFORMACIJE SA SASTANKA SAVETA EU: Brisel blokira Srbiju i ruši Vučića!

„PROCURELE“ INFORMACIJE SA SASTANKA SAVETA EU: Brisel blokira Srbiju i ruši Vučića!

Na sastanku Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA) u Briselu dogovoreno da se blokiraju dalje evrointegracije naše zemlje.

skupstina-beograd

Zvanično, objaviće više razloga za blokiranje Srbije, ali suština je u Aleksandru Vučiću, koga po svaku cenu hoće da sruše s vlasti…

Radna grupa Saveta EU za proširenje (COELA), koja je prethodnih dana u Briselu razmatrala slučaj Srbije, odlučila je da blokira dalje evrointegracije naše zemlje, saznaje Informer!

Odlično obavešteni diplomatski izvori Informera kažu da će za ovu odluku biti navedeno više formalnih razloga, ali suština je da Evropskoj uniji smeta premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Suviše je on Srbin i suviše je svoj i nezavisan“, ovako je jedan od naših sagovornika objasnio razlog najnovije evropske blokade. Prema njegovim rečima, u narednim mesecima EU će u Srbiji maksimalno pojačati rad na rušenju aktuelne vlasti.

Smetamo i Bugarima

Kako saznajemo, na završnom sastanku COELA u Briselu, kojem su prisustvovali predstavnici svih 27 zemalja članica EU, o Srbiji su se pozitivno izrazile Austrija, Italija, Slovenija, Mađarska, kao i predstavnici Evropske komisije. Svi oni su se saglasili u stavu da Srbiji treba otvoriti poglavlja 23 i 24. Međutim, predstavnici gotovo svih drugih zemalja imali su neke primedbe!

– Tako su se Bugari bunili jer pripadnicima njihove manjine navodno još nisu odštampani i podeljeni svi udžbenici na bugarskom jeziku, Hrvati su Srbiju optužili da se ponaša kao Haški tribunal i tražili da EU Srbiji naloži da ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji sudova za ratne zločine… – otkriva naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, predstavnici najvećih zemalja EU tražili su da se dalji napredak Srbije u evrointegracijama uslovi donošenjem zakona o borbi protiv korupcije kojima bi Agenciji za borbu protiv korupcije bila data ovlašćenja policije i tužilaštva!?!

Oni tako, da se razumemo, hoće da vladaju Srbijom i ruše vlade preko svojih ljudi u agencijama i tužilaštvima, baš kao što su nedavno radili u Rumuniji i Makedoniji – objašnjava jedan od naših sagovornika.

Predstavnici Nemačke i Francuske, kako saznajemo, tražili su da se put Srbije ka EU oroči zahtevom za promenu Ustava naše zemlje, i to tako što bi iz preambule bilo izbačeno Kosovo i Metohija!?!

– Ipak, najviše reči bilo je o navodnom nedostatku slobode medija i izražavanja! Na sastanku je predstavljen izveštaj organizacije BIRODI, koju finansija EU, a koja se tokom kampanje u Srbiji proslavila objavljenim lažima prema kojima Vučić kontroliše TV N1 iako je na toj američkoj televiziji objavljeno ubedljivo najviše negativnih priloga o njemu!?!

Takođe, traženo je i da Srbija poveća ovlašćenja REM kako bi kažnjavala medije koji zloupotrebljavaju frekvencije u predizbornim kampanjama… – prenosi izvor Informera.

Zvanično, niko juče ni u Briselu ni u Beogradu nije hteo da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, glavni urednik nedeljnika „Pečat“ Milorad Vučelić smatra da su Hrvati, Bugari i ostali kvaziprijatelji iz EU konačno uradili nešto dobro za Srbiju.

Nadam se da naši mediji nikad neće biti „slobodni“ od istine kao njihovi. Oni bi hteli da se objavljuju samo laži koje isporučuju obaveštajne službe i Soroševe fondacije.

U ovoj zemlji ima mnogo medija koji slušaju Zapad, ali još ima onih koji služe istini i to nervira centre moći.

Nikada ovde nećete imati samo medije koji služe antisrpskoj propagandi. Mi smo možda mala država, ali smo veliki narod… – naglašava Vučelić.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je jasno da su učesnici pomenutog sastanka protiv evropskih integracija naše zemlje, pa izmišljaju načine da takav stav opravdaju.

– Priče o nedostatku slobode medija, pravima manjina i korupciji su samo izgovor. Bilo bi bolje i poštenije da nam Nemačka ili bilo koja druga članica otvoreno kaže da nas ne želi u EU nego što igraju ovakve igre.

Situacija u našim medijima nije ništa gora nego u susednim zemljama, pogotovu u Hrvatskoj, gde se otvoreno propagira fašizam, čega smo svi svedoci već duže vreme – poručuje Anđelković.

Cvijanović: EU nas ucenjuje

Glavni urednik portala „Novi standard“ Željko Cvijanović kaže da je blokada EU sasvim očekivana.

– Smisao te blokade je, naravno, u tome da se od Beograda dobiju ustupci na Kosovu i da se Srbija distancira od Rusa.

Dovoljno je reći da bi dalji ustupci na Kosovu doveli do unutrašnjeg sukoba u Srbiji, a distanca prema Rusiji bi zemlju učinila veoma ranjivom spolja… – podvlači Cvijanović

Tendenciozne optužbe

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da su tvrdnje Evropljana tendenciozne.

– Sve što EU kaže i kad god se bavi Srbijom, to je tendenciozno. Smešno je da se išta prebacuje Srbiji o medijskim ili bilo kakvim drugim slobodama. Ne treba se previše osvrtati na takve stavove Evrope – zaključuje Deđanski.

(Informer.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …