Home / U FOKUSU / „PROCURELE“ UPOZORAVAJUĆE INFORMACIJE: Na meti šiptarskih terorista tržni centri i festivali po Srbiji; Priština sprema napad na Srbe u Mitrovici!

„PROCURELE“ UPOZORAVAJUĆE INFORMACIJE: Na meti šiptarskih terorista tržni centri i festivali po Srbiji; Priština sprema napad na Srbe u Mitrovici!

Napad terorista u Kumanovu digao je na noge Balkan, a stručnjaci za terorizam tvrde da nije isključeno da se talas nasilja prelije i u Srbiju, te da bi se lako na njihovoj meti mogli naći tržni centri u prestonici, kao i neki od kultnih događaja kao što je Sabor trubača u Guči!

ratnici- muslimani- fanatici 1

Srbija je najviše ugrožena po južnom obodu, ali su i veliki gradovi meta, terorista, a na “crnom spisku” mogle bi se naći mnoge zgrade od velike važnosti, kao i tržni centri.

Dragan Simeunović, profesor sa FPN-a kaže za Kurir da su teroristički napadi u Kumanovu izvedeni sa ciljem da se podigne opšti ustanak.

– Srbija je ugrožena, uglavnom po južnom obodu, ali su i veliki gradovi meta terorista, ipak, ne treba očekivati veći napad – kaže Simeunović.

On dodaje da su standardne mete terorista i sva mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi, kao i zgrade koje imaju bilo kakvo simbolično značenje.

Operativni podaci srpskih i makedonskih obaveštajaca na terenu pokazuju da albanski teroristi spremaju napade i na Skoplje, Podgoricu, Herceg Novi, Beograd i Banjaluku!

– Jakim snagama bićemo prisutni u svakom delu zemlje gde bi moglo doći do ugrožavanja bezbednosti. Nažalost, ne možemo da kažemo da će terorizam zaobići region. Oni idu u prilog onima što žele haos – rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović kaže da postoji mogućnost da se nasilje prelije i na Srbiju, i dodaje da bi u tom slučaju mete bili tržni centri i muzički festivali..

Daut Haradinaj, rođeni brat Ramuša Haradinaja, neposredno se dovodi u vezu sa organizovanjem terorističkih grupa na severozapadu Makedonije.

Upravo su to grupe koje su izvršile krvavi napad tokom vikenda u Kumanovu, glase operativna saznanja iz izveštaja srpskih bezbednosnih službi koji je dostavljen Vladi Srbije.

Bezbednosne službe navode i da su, zbog povezanosti albanskih ekstremista u regionu i njihovog zajedničkog cilja velike Albanije, mogući pokušaji destabilizacije na jugu centralne Srbije i srpskim sredinama na KiM po istom scenariju, zbog čega se preduzimaju odgovarajuće mere.

– Ekstremisti na području Kosovske Mitrovice planiraju da u narednim danima na severu KiM izazovu incidente usmerene prema radnicima i zgradi Kancelarije za KiM, koja je u blizini Vatrogasnog doma – saznanja su iz izveštaja.

Sa napadima u Kumanovu dovode se u vezu Hamdi i Mirsad Ndrecaj, bivši pripadnici OVK i ONA. Oslobodilačka nacionalna armija (ONA) i Ndrecaj su i zvanično preuzeli odgovornost za događaje.

„Pod Haradinajevim neposrednim uticajem su teroristi članovi familije Ndrecaj, među kojima je i Mirsad Ndrecaj zvani NATO, zatim Sami Ukšini zvani Sokolji, Beg Rizaj. Među članovima ove grupe ima i generala OVK koji su svojevremeno delovali u dreničkom regionu i u to vreme bili pod direktnom komandom Dauta“, piše u izveštaju.

Daut Haradinaj, prema istom izvoru, “planira da u narednom periodu podnese ostavku na sve političke funkcije u bratovoj stranci Alijansa za budućnost Kosova, uključujući i mesto poslanika u Skupštini Kosova i to zbog njegovog navodnog skorog krivičnog procesuiranja na Kosovu“.

„Operativni podaci ukazuju da su predstavnici SAD praktično dali zeleno svetlo makedonskoj policiji za otpočinjanje antiterorističke akcije u Kumanovu. Opet, takođe se raspolaže podacima da je teroristima blagovremeno javljeno o otpočinjanju akcije, što je za posledicu imalo žrtve među policajcima… Ipak, makedonske bezbednosne službe ne isključuju ni mogućnost međunarodnog uticaja, pre svega SAD, kojim ova vlada (premijera Gruevskog) ne odgovara zbog isuviše samostalnog odnosa prema Rusiji i Turskoj“, navodi se u izveštaju.

(Blic, Telegraf.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …