Home / U FOKUSU / Putin objasnio šta će se desiti sa ogromnim ruskim naoružanjem i šta se dešava trenutno u Siriji!

Putin objasnio šta će se desiti sa ogromnim ruskim naoružanjem i šta se dešava trenutno u Siriji!

putin

Imamo sve više ugovora za izvoz našeg naoružanja zahvaljujući i svemu što pokazuje u antiterorističkoj operaciji u Siriji – rekao je Vladimir Putin.

Na sednici Vojno-industrijske komisije RF, koja se danas sastala u Ribinsku, šef ruske države je dodatno ukazao:

„Potražnja za našim oružjem u svetu raste. To potvrđuju i potpisani izvozni ugovori. A raste i zbog njegove efektne primene u realnim borbenim uslovima u Siriji. Ne smemo ispustiti priliku da učvrstimo svoje pozicije na svetskom tržištu naoružanja“.

Putin je istovremeno otkrio da ruske vojne fabrike gotovo u potpunosti zapošljava proizvodnja za potrebe Ministarstva odbrane i da je zato potrebno dodatno raditi na zadovoljavanju porudžbina iz inostranstva:

„U proizvodnji za kopnene snage gotovo da više nema slobodnih kapaciteta. Molim da se preduzmu dodatne mere za realizaciju potražnje za tim naoružanjem iz inostranstva. Ne smemo odbijati porudžbine za izvoz“.

Putin je zatražio da se u Komisiji razgovara o proizvodnji novih tipova oružja za kopnene snage i izviđačko-informacione tehnike:

„Najnoviji događaji samo iznova potvrđuju koliko je sve to potrebno savremenoj armiji. U svakom slučaju, udeo savremenog naoružanja moramo do 2020. podići do 70 odsto.

Sada smo na 58,3 odsto. To je prosek za cele Oružane snage, ali je taj procenat u Ratnoj floti oko 47 odsto.

Ovo možemo da uradimo. Imamo za to sve potrebne pretpostavke“.

Kad je ratna mornarica u pitanju, težište mora biti – rekao je predsednik RF – na jačanju pomorskih strateških nuklearnih snaga. I istakao:

„Do 2025. moramo imati takav sastav brodova koji će biti u stanju da rešava ceo kompleks zadataka i u mirnodopskim i u ratnim uslovima.

I u okolnim vodama i u udaljenim akvatorijama, obezbeđujući vojno-pomorsko prisustvo Rusije u svim strateški važnim zonama svetskog okeana“.

Putin je otkrio da je odustajanje Ukrajine od vojno-tehničke saradnje sa Rusijom stvorilo uslove da se u RF pojavi cela nova proizvodna grana, što će Moskvi omogućiti da do 2025. udeo proizvedenog u zemlji u naoružanju i vojnoj tehnici podigne na 85 odsto.

Precizirao je da je RF od Ukrajine do 2014-te kupovala brodske motore, a da ih sada sama proizvodi i da su 10-15 odsto moćniji.

Dodao je da je slična situacija i sa avionskim motorima.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …