Home / U FOKUSU / PUTIN OSNIVA VOJSKU BUDUĆNOSTI: Sledeći rat vodiće se za umove ljudi, počinje borba „vojnika nevidljivog fronta“! (VIDEO)

PUTIN OSNIVA VOJSKU BUDUĆNOSTI: Sledeći rat vodiće se za umove ljudi, počinje borba „vojnika nevidljivog fronta“! (VIDEO)

rusija- putin- vojska- komanda

 Odnosi Rusije i Zapada ponovo se zakuvavaju. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je pred zastupnicima Dume govorio o planovima i modernizaciji ruske vojske u ovim napetim okolnostima.

Najavio je razmeštanje divizije na spornim Kurilskim ostrvima uz japansku granicu, ali i osnivanje “informacijsko – informatičkih utvrđenja”, zaduženih, kako je rekao, za “kontrapropagandu”, a u ruskim medijima već nazvanih “sajber vojska”.

Iako se u Moskvi nakon pobede Donalda Trampa otvarao šampanjac i najavljivao kraj NATO-a čini se da su odnosi Rusije i NATO-a na istoj meti i istom odstojanju, ako ne i gorem, nego u vreme drugog Obaminog mandata.

Nato pojačava snage u Istočnoj Evropi, a pojavio se i zahtev za ponovnu instalaciju nuklearnih raketa srednjeg i kratkog dometa.

Prema pisanju Komersanta, Sergej Šojgu je naglasio da se konfrontacija NATO-a i Rusije pojačava te se odnosi mogu uporediti s onima u vreme hladnog rata. Ipak, priznao je da vojska mora da “obrati pažnju na ekonomsku krizu” koja je počela da ugrožava realizaciju odbrambenih programa.

Uprkos tome, ali i smanjenju odbrambenog proračuna govorio je o modernizaciji naoružanja ruske vojske. U njegovom izlaganju najviše pažnje izazvala je najava osnivanja “sajber vojske” za koju su u Rusiji još donedavno tvrdili da ne postoji.

– Danas je važnija pobeda u informacijskom sukobu, nego u klasičnom vojnom sukobu – izjavio je, nakon Šojgua, bivši načelnik Glavnog stožera ruske vojske Jurij Balujevski.

To je beskrvni sukob, ali efekt zna da bude učinkovitiji od svakog ubitačnog oružja jer može da paralizuje sva tela vlasti u državama protivnicama – dodao je oduševljeno Balujevski koji ta utvrđenja naziva “vojnicima nevidljivog fronta”.

Ruski ministar odbrane rekao je da se takve “snage” osnivaju kako bi se Rusija odbranila od sajber i propagandnih napada sa Zapada, odnosno isključivo u odbrambene svrhe, ali deo ruskih generala nije se složio s tom ministrovom ocenom jer smatraju da Rusija i tu mora imati inicijativu.

– Neka se oni brane od nas – poručio je predsednik Akademije za geostratešku problematiju, general – pukovnik Leonid Ivašov.

– Treba stvoriti svojevrsni državni stožer koji se ne bi bavio samo zapadnom kontrapropagandom, nego bi planirao informacijsko-psihološke ofentivne operacije – istakao je Ivašov.

Šef parlamentarnog Odbora za odbranu, Šamanov, izjavio je da su “informacijske snage” važan segment nacionalne odbrane, isto kao i nuklearni i svaki drugi vojni potencijal, jer je “informacijski rat sastavni deo opšte konfrontacije”.

– Trebaju nam specijalisti koji otkrivaju inostrane diverzije u elektronskim, novinskim i televizijskim platformama – napomenuo je Šamanov.

Zamenik predsednika Kancelarije za odbranu i sigurnost Veća Federacije, Franc Klincevič, rekao je da Rusija danas ima puno problema s dezinformacijama koje Zapad ubacuje u ruski informativni prostor.

– Danas je informacijska konfrontacija u prvom planu. Traje borba za umove i svest ljudi – utvrdio je Balujevski.

Šojgu je objavio da je modernizirano gotovo 62 posto postojećeg naoružanja i opreme ruske vojske. Pohvalio se da je Rusija konačno sva premrežena radiolokacijskom mrežom koja će odmah alarmirati o svakom eventualnom ili potencijalnom raketnom napadu na bilo koji deo Rusije. Uz to, rekao je da je postavljena 41 nova balistička raketa.

– Oružane snage formirale su 38 vojnih utvrđenja bespilotnih vazdušnih snaga, a broj takvih letelica prelazi dve hiljade – rekao je Šojgu.

Ministarstvo odbrane se protivi uvođenju “predvojničke nastave” jer ne treba “dodatno militarizovati društvo”, ali hvali tzv. domoljubne vojne parkove za mlade, u kojima će se sagraditi maketa nacističkog Rajhštaga kako “ne bi napadali bilo šta”.

Pogledajte video:(Telegraf.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …