Home / U FOKUSU / PUTIN SPREMIO PRAVI NOKAUT za Zapad i Ameriku!

PUTIN SPREMIO PRAVI NOKAUT za Zapad i Ameriku!

Ruski predsednik VladimirPutin će se nakon uvođenja novih sankcija, koje su SAD nametnule njegovoj zemlji, u potpunosti okrenuti Kini, navode analitičari. Prema njihovim rečima, Putin namerava da napravi moćan savez sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji će obuhvatati sve sfere– od ekonomske do vojne.
putin-si-djinping

Trgovina i energetika
Saradnikna Akademijiza međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju kineskog ministarstva trgovine Baj Ming smatra da će nove američke sankcije bez dileme Moskvu u potpunosti okrenuti Pekingu.

– Amerika i EUveruju u politiku sankcija, međutim, cena toga je visoka jerće na njima profitiratizapravo Kina. Saradnja između Moskve iPekinga će naročito bitipovećana u trgovini i investicijama u infrastrukturu. Na taj način Kina će zapravo ući u sve sektore u kojima je Rusija sarađivala sa Zapadom – navodi Ming.

Njegove kolege iz Moskve smatraju da će se saradnja dveju zemalja značajno proširiti energetski sektor, u kojem je Rusija jedna od vodećih zemalja u svetu.

Igor Juškov, stručnjak u ruskom Nacionalnom fondu za energetsku bezbednost kaže da bi Kina mogla da učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, budući da je američkim sankcijama to zabranjeno evropskim firmama.

– Kineske kompanije ovladale su tehnologijama kao i zapadne. Rusija lako može da pronađe partnera uKinikad je izgradnja gasovoda upitanju. Na taj načinne bizavisila od Zapada, a Evropa bi izbegla sukob sa SAD – objašnjava Juškov ističući da je Kina veoma zainteresovana za ulaganja u tom sektoru.

I Jurij Tavrovski, stručnjakza kineske studije, smatra da je saradnja Kine i Rusije u energetskom sektoru obećavajuća.

– Energetika je prioritet za Kineze. Većina njihovih investicija uRusiji namenjena je upravo energetskom sektoru. Ta saradnja će se sada produbiti, budući da su se na udaru sankcija našle ruske naftne kompanije – smatra Tavrovski.

Analitičari podsećaju da je Kina već produbila saradnju sa Rusijom nakon prethodnog seta zapadnih sankcija.

– Kina je u julu uložila 11 milijardi dolara u dva ruska investiciona fonda koja su pod sankcijama SAD. Takođe, dve zemlje imaju mnoštvo zajedničkih projekata u infrastrukturu, uključujući i takozvani novi put svile – kažu stručnjaci.

Oni dodaju da bi ta ekonomska saradnja mogla samo da ojača, ali ističu da će Rusija i Kina sada oformiti i jedan veliki vojni blok.

– Rusija godišnje izveze Kini vojnu opremu vrednu dve milijarde dolara. Vojske dveju zemalja već imaju redovne zajedničke vežbe. Takođe, sarađuju u vojno-tehnološkim projektima, kao i na svemirskom programu. Iako je Putin pre nekoliko meseci rekao da saradnja njihovih armija ne znači formiranje novog vojnog bloka, skoro je izvesno da će se to sada promeniti – objašnjavaju eksperti.

Tramp nemoćan

Prema njihovim rečima, Putin je dosad čekao da vidi da li će američki predsednik Donald Tramp uspeti da se odupre tamošnjoj političkoj eliti, a odgovor je dobio početkom avgusta kad su Rusiji uvedene nove sankcije.

– Sada je jasno da Tramp u SAD ne može ništa da uradi. Jasno je da od njega apsolutno ništa ne zavisi i da Ameriku vodi establišment koji je proteklih osam godina bio na vlasti. Međutim, Putin je oduvek imao „plan B“.

On podrazumeva okretanje istoku, a naročito Kini, sa kojom Rusija ima izuzetno dobre veze. Naročito je značajno i to što Putin i Si Đinping imaju lično veoma dobar odnos i što se slažu u vezi sa skoro svim međunarodnim pitanjima. Na to treba gledati više kao na prirodni savez, a ne na iznuđeno rešenje – ističe ruski politikolog Oleg Safonov.

Podsetimo, Vašington je Rusiji prošlog četvrtka uveo nove sankcije zbog navodnog mešanja Moskve u predsedničke izbore u SAD. Nove mere teško pogađaju najvažnije ruske ekonomske sektore, poput vojne industrije, energetike, železnica i banaka. Prvi put sankcije Moskvi će uticati i na evropske firme koje posluju sa ruskim u oblasti energetike.

Rusija odustaje oddolara

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov izjavio je juče da će njegova zemlja pojačati napore kako bi smanjila zavisnost od američkih platnih sistema i dolara kao obračunske valute.

– Svakako ćemo intenzivirati napore koji se odnose na supstituciju uvoza, smanjenje zavisnosti od američkih platnih sistema, kao i dolara kao obračunske valute. To postaje naša primarna potreba – rekao je Rjabkov.

(Informer.rs)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …