Home / U FOKUSU / Putin „ukrao“ dušu američke ekonomije: Kreće upumpavanje novca u rusku ekonomiju!

Putin „ukrao“ dušu američke ekonomije: Kreće upumpavanje novca u rusku ekonomiju!

Planira se da koncept bude razrađen u naredna dva meseca.

putin

Autori programa,među kojima su i kopredsednik „PoslovneRusije“ Anton Danilov-Daniljan,potpredsednik uprave VEB-a Andrej Klepač, opunomoćenik predsednika RF zazaštitu prava preduzetnika Boris Titov, savetnik predsednika Sergej Glazjev– planiraju da dramatično promene kurs politike Centralne banke – sa ograničavajućeg na stimulacioni

Predloženo je i uklanjanje sa deviznog tržišta glavnih dobavljača dolara i evra u zemlji – izvoznika. Oni će morati da devizne prihode odmah transferišu u budžet, zaobilazeći konverziju u rubljama

Ruska vlada je počela da se bavi razradom ideje neobezbeđene emisije novca za podršku privredi.

To se desilo bukvalno nekoliko dana nakon što je predsednik Vladimir Putin izjavio da postoje velike šanse da počne štampanje novca u doglednoj budućnosti.

Ideja ovog koncepta se sastoji u aktivnom upumpanju novca u privredu i značajnom smanjenju kamatnih stopa za kredite u rubljama.

Ekonomisti predlažu štampanje 1,5 biliona rubalja godišnje u narednih pet godina, usmeravanje tih sredstava za razvoj industrije i podršku stabilno sniženog realnog efektivnog kursa rublje.

Autori koncepta smatraju da će odštampani bilioni samo eliminisati postojeći disbalans, stoga strah da će takva emisiona politika dovesti do skoka inflacije nije osnovan. Jer je količina novca u ekonomiji trenutno manja od optimalne.

Predloženo je i uklanjanje sa deviznog tržišta glavnih dobavljača dolara i evra u zemlji – izvoznika. Oni će morati da devizne prihode odmah transferišu u budžet, zaobilazeći konverziju u rubljama, smatraju ekonomisti.

Biće uvedena „meka devizna kotrola“ u cilju izbegavanja šok devalvacije, koja se može pojaviti zbog prelivanja odštamnog novca.

Ona podrazumeva uvođenje poreza korporacijama na kupovinu deviza, povlačenje deviznih depozita iz sistema osiguravajućih fondova i zabranu bankama da zarađuju na devalvaciji (nultna devizna pozicija).

Ministar za pitanja „otvorene vlade“ Mihail Abizov po nalogu premijera Dmitrija Medvedeva će u dve naredne nedelje formirati radnu gruppu za razmatranje programa Stolipinskog kluba „Ekonomika rasta“, u okviru kojeg je predviđena eimsija neobezbeđenog novca.

Planira se da koncept bude razrađen u naredna dva meseca. Autori programa, među kojima su i kopredsednik „PoslovneRusije“ Anton Danilov-Daniljan, potpredsednik uprave VEB-a Andrej Klepač, opunomoćenik predsednika RF za zaštitu prava preduzetnika Boris Titov, savetnik predsednika Sergej Glazjev – planiraju da dramatično promene kurs politike Centralne banke – sa ograničavajućeg na stimulacioni.

Rezultat sprovođenja planiranih aktivnosti trebao bi da bude ekonomski rast i ponovno pokretanje nacionalne industrijske proizvodnje. Međutim, za sada nije poznato u kom vremenskom periodu bi trebalo očekivati povećanje odgovarajućih ekonomskih pokazatelja.

Program takođe predviđa delimičnu promenu rukovodećih kadrova u Centralnoj banci RF.

Emisija novca u zemlji, za razliku odzapadnih zemalja, nosi nepotrebne rizike pada kursa nacionalne valute i skoka inflacije, što neminovno može dovesti do osiromašenja stanovništva. Ovo su više puta izjvaljivali svi trenutni „operateri“ štapanja rublje.

Niz stručnjaka ističe da pitanje nije hoće li ili neće biti novčane emisije. Pri sadašnjim uslovima niske cene nafte, vlast jednostavno nema drugi izlaz.

Pitanje je samo: koliko dugo će se odlagati štampanje i u kakvom obliku će se ono desiti.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …