Home / U FOKUSU / PUTIN ZAPRETIO DANCIMA: Ukoliko postavite NATO štit, postaćete legitimna meta ruskih nuklearnih projektila!

PUTIN ZAPRETIO DANCIMA: Ukoliko postavite NATO štit, postaćete legitimna meta ruskih nuklearnih projektila!

Rusija je ponovo izazvala niz reakcija zbog svoje retorike na Baltiku. Ovog puta je Dansku upozorila da će njeni brodovi biti ‘legitimne mete’ mogućeg nuklearnog napada ukoliko se ta država uključi u NATO obrambeni štit.

Russian President Putin Visits Sochi

– Nisam siguran da Danci u potpunosti shvataju posledice, ali pridruži li se Danska obrambenom štitu pod američkim vodstvom, učine li to, danski će ratni brodovi biti legitimne mete ruskih nuklearnih projektila- izjavio je ambasador Rusije u Danskoj Mihail Vanjin za tamošnji list Jyllands-Posten, a citirao ga je britanski Daily Telegraph.

– Danska bi u tom slučaju postala pretnja Rusiji. Bilo bi manje mira, a odnosi s Rusijom će trpeti. Naravno, odluka je na vama – samo želim da vas podsetiim da će vaše finansije i sigurnost trpeti. Istovremeno, Rusija ima projektile koji sasvim sigurno mogu probiti budući globalni obrambeni sistem -dodao je Vanjin.

Na ne baš diplomatsku kanonadu ruskog diplomate oštro je reagovao danski ministar spoljnih poslova Martin Lidegard, koji je ambasadorov nastup ocenio ‘neprihvatljivim’.

‘Ako je to stvarno to izjavio, onda je to neprihvatljivo. Rusija dobro zna da je NATO-ov sistem projektila obrambeni i da nije usmeren prema Rusiji. S Rusijom se razilazimo oko mnogo pitanja, ali i sarađujemo, naprimer na Arktiku i važno je da ne dođe do eskalacije među nama’, dodao je danski šef diplomatije.

rakete 1

Vanjinova izjava je inače, stigla nedugo pošto je danska vojska objavila izveštaj o bliskim susretima s ruskim vojnim letelicama u danskom vazdušnom prostoru. U izveštaju se navodi da su se danski vojni avioni dizali 58 puta tokom 2014. godine kako bi oterali Ruse, što je dvostruko više nego 2012. godine.

Ruski vojni avioni pritom imaju naviku da isključe transponder kada se približe zapadu Baltika što se smatra manevrom opasnim i za civilnu avijaciju, a istovremeno onemogućuje identifikaciju letelica osim ako im se drugi avion ne približi pa ga pilot razazna vlastitim očima.

Takođe, Vanjinova izjava stiže osam meseci nakon što je Danska najavila svoje uključenje u NATO obrambeni ssistem. Kopenhagen je obećao da će da instalira specijalne radarske sisteme na jednu ili više svojih fregata kako bi se integrirala u štit.

rusija avion tu-22M3 02

Ipak, danski ministar obrane Nicolai Wammen u posljednje se vreme trudi da primiri Moskvu pa je u više navrata objašnjavao da potezi Kopenhagena nisu usmereni protiv Rusije, nego protiv ‘odmetnutih država, terorističkih organizacija i ostalih koji su u stanju da lansiraju projektile prema Evropi i Sjedinjenim Državama’.

Uprkos tome, ruski ambasador je uveren da NATO nastoji da njegovu državu opkoli. ‘Danska je mala država s malom vojskom. OK – vi ste deo NATO, ali vrlo mali deo. Moskvi se neće svideti vaše uključenje u sistem odbrane, kao što nam se neće svideti isti potezi drugih država. To će dovesti do eskalacije ionako napete situacije i učiniće stvari samo još gorim, rekao je ambasador.

– Ne mogu da zamislim povratak u vreme Hladnog rata; ali ima nekih koji misle da se NATO približava ruskoj granici i da jača svoju poziciju. To u Rusiji stvara osećaj nesigurnosti- dodao je.

Vanjin je kasnije još rekao i da je Baltik odnedavno postao jedan od najmanje predvidljivih delova sveta.

(Jutarnji.hr, Kurir, Web-tribune.com)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …