Home / U FOKUSU / PUTIN ZAPRETIO: Spremni smo ako treba da primenimo visoko-tehnološko naoružanje!

PUTIN ZAPRETIO: Spremni smo ako treba da primenimo visoko-tehnološko naoružanje!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija nema nameru da ulazi u konflikt ni sa kim i da ne pretenduje ni na kakave teritorije, ali ukoliko se pripreti njenoj bezbednosti sporemna je da odgovori i pruži otpor.

Russian President Putin Visits Sochi

– Spoljna politika Rusije je miroljubiva bez svakog preuveličavanja. Ako pogledate na političku kartu sveta, nije teško videti šta predstavlja Rusija i biće jasno da nam nisu potrebne tuđe teritorije, niti tuđa prirodna bogatstva – mi imamo svega dovoljno i nije potrebno da ratujemo i da se sukobljavamo sa bilo kim – rekao je Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

Istovremeno, Putin je naglasio da partneri Rusije treba da znaju da je Moskva, u slučaju pretnje, spremna da primeni visoko-tehnološko oružje radi osiguranja svoje bezbednosti.

On je naveo da će Oružane snage Rusije uskoro biti modernizovane sa visoko preciznim oružjem, kao što je „kalibar“ koje se koristi u Siriji. Ove rakete su deo ruske vojske od 2012. godine, a njihov domet je 1.500 km.

– To je naravno visoko-tehnološko oružje. Vojska će biti opremljena ne samo takvim raketama, već i kopnenom i avijacionom tehnikom. Čitava ruska vojska će biti modernizovana ovim novim generacijama oružja – naglasio je Putin.

On je dodao da to nije tajna i da svi njihovi partneri, na nivou eksperata, upoznati sa tim da rusija poseduje moćno oružje. Šef ruske države je posebno podvukao da „Rusija ima volju da ga upotrebi“. Ruski predsednik je istakao i da Rusija nema nikakvu nameru da ponovo stvori imperiju, najvažnije joj je da zaštiti svoju nezavisnost i suverenitet.

Govoreći o situaciji u Siriji, Putin je isključio mogućnost korišćenja Oružanih snaga Rusije u kopnenoj operaciji u toj zemlji.

– To je isključeno. Šta god da se desi mi to nećemo uraditi i to znaju naši sirijski prijatelji – rekao je Putin.

Pre nego što je započela operacije, Rusija je vršila izviđanja iz kosmosa i iz vazduha.

– Mi smo izvršili preliminarne radnje – usredsredili smo na potrebna mesta i u potrebno vreme značajnu količinu sredstava, snaga i naoružanja. Dugo vremena smo vršili izviđanja iz kosmosa i vazduha, upoređivali razne vrste podataka i specijalisti iz Generalštaba su tokom koordinacije sa partnerima stvorili, kao što znate, informacioni centar u Bagdadu“, rekao je Putin.

Rusija je unapred upozorila partnere na operaciju u Siriji, dok Rusiju niko ne upozorava na slične operacije. Putin je rekao da mu nije jasno zašto su SAD odbile da daju Rusiji podatke o ciljevima Islamske države u Siriji.

Nebo iznad Sirije – moguće mesto sukoba Rusije i Zapada?

– Mi smo rekli – dajte nam ciljeve. Oni su odbili. Rekli su: – Mi nećemo da sarađujemo na takvom nivou. Nije jasno zašto neće, ako oni zaista bolje znaju situaciju na terenu od nas i ako žele da se bore protiv terorizma“, pita se ruski lider.

Bez obzira na to, ruski vojni zvaničnici su poslali svojim kolegama iz Ministarstva odbrane SAD predloge za borbu protiv terorista u Siriji.
– Naši specijalci su dobili zahteve i predloge od američke strane, formirali su svoje viđenje ovog zajedničkog rada i poslali su ga Pentagonu- rekao je je ruski lider.

(Sputniknews.com, Telegraf)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …