Home / U FOKUSU / RADIOAKTIVNA MISTERIJA: POVEĆAN STEPEN ZRAČENJA U CELOJ EVROPI, naučnici potpuno zbunjeni..

RADIOAKTIVNA MISTERIJA: POVEĆAN STEPEN ZRAČENJA U CELOJ EVROPI, naučnici potpuno zbunjeni..

uranijum- covek- zracenje

Nekoliko mernih stanica u Evropi detektovalo je lagano povećanje radijacije proteklih nedelja, uključujući šest u Nemačkoj i stručnjaci se i dalje bore da pronađu razlog zašto se to desilo.

Tragovi radioaktivnog izotopa (rutenij-106) pronađeni su u povišenim, ali ne i štetnim količinama u Nemačkoj, Italiji, Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj između 29. septembra i 3. oktobra, tvrdi nemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja.

Rutenij-106 koristi se u medicini za tretiranje tumora dubine manje od 7mm i raka oka, kao i u energetici za napajanje satelita.

Još uvek je misterija šta je tačno prouzrokovalo ovaj porast zračenja, ali iz Kancelarije navode kako potiče iz istočne Evrope. Iako nisu uspeli da odrede tačnu lokaciju, misle da joj je ishodište u Uralu, a moguće je i južna Rusija.

Ono što mogu sa sigurnošću da odbace, jeste mogućnost da je uzrok moguća nesreća u nuklearnoj elektrani. Da je to bio slučaj, rutenij-106 ne bi bio jedini radioaktivni element čija bi količina narasla, piše IFLScience.

Nije prvi put

Slična situacija se već dogodila početkom godine, samo je u pitanju bio drugi radioaktivni izotop.

Nešto vrlo slično već se dogodilo u januaru i februaru ove godine, ali tada se radilo o radioaktivnom elementu jodu-131. Francuski institut radiološke zaštite i nuklearne sigurnosti (IRSN) prijavio je porast količine ovog izotopa širom Evrope, od Španije do Finske. I u tome je slučaju kao mesto porekla navedena istočna Evropa.

Iako su postojale neke zastrašujuće glasine kako Rusija tajno testira oružje s malom količinom nuklearnog materijala u Arktičkom krugu, što rezultira radioaktivnim padavinama, stvarnost je bila znatno običnija.

Stručnjaci su objasnili kako bi, da je bilo nuklearnih testova, kontrolne stanice detektovale više od samo jednog tipa radioaktivnih čestica. Kao i rutenij-106, i jod-131 se koristi u medicinske svrhe, pa je povećanje prisutnosti u atmosferi verovatno prouzrokovala farmaceutska kompanija pri proizvodnji farmaceutskih preparata.

(Blic)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …