Home / U FOKUSU / RUSI POBESNELI I PRAKTIČNO OBJAVILI RAT AMERICI- SPORAZUM VIŠE NE VAŽI: Bela kuća odreagovala na „pretnju Rusije” da će obarati američke avione!

RUSI POBESNELI I PRAKTIČNO OBJAVILI RAT AMERICI- SPORAZUM VIŠE NE VAŽI: Bela kuća odreagovala na „pretnju Rusije” da će obarati američke avione!

Rusko ministarstvo odbrane je suspendovalo sporazum sa SAD o bezbednosti na nebu iznad Sirije i objavilo da će tretirati letelice koalicije kao mete.
putin
Najava iz Kremlja stiže nakon što je objavljeno da je međunarodna koalicija koju predvode SAD oborila ratni avion režima u Siriji.

Rusija je zatražila hitnu istragu ovog slučaja, ali i da se rezultati istrage podele sa ruskom stranom.

“U oblastima u kojima ruska vazdušna flota izvodi dejstva iznad Sirije, bilo koji drugi leteći objekti, uključujući letelice i bespilotne letelice međunarodne koalicije, locirane zapadno od Eufrata, biće praćene kao vazdušne mete”, saopštilo je ministarstvo.

Ruska vojska je ranije objavila da obaranje sirijskog aviona predstavlja “cinično kršenje suvereniteta republike Sirije”.

“Potezi američke vojske predstavljaju vojnu agresiju na Siriju”, navodi se u saopštenju.

Vašington je potvrdio da je u nedelju lovac F-18 oborio sirijski vojni avion Su-22 kod grada Tabka.

Moskva je optužila Vašington da nije upozorio rusku vojsku da će oboriti taj avion, a Asošiejted pres je preneo da je rusko Ministarstvo obrane od SAD zatražilo da obrazloži zašto je avion oboren.

Rusija je zbog obaranja sirijskog “suhoja” suspendovala koordinaciju sa SAD u takozvanim “zonama deeskalacije” u Siriji.

Bela kuća je odreagovala na „pretnju Rusije” da će u nebu Sirije obarati američke avione.

Ministarstvo odbrane RF nije istupilo sa takvom pretnjom, ali su američki mediji tako interpretirali njegov o saopštenje, a  portparol Bele kuće, Šon Spajser, se osvrnuo na njihovu interpretaciju.

Naglasio je da će Sjedinjene Države činiti sve što je potrebno da zaštite svoje snage na Bliskom Istoku i sopstvene interese.

U međuvremenu je ruski general u rezervi Ajteč Bižev objasnio u čemu će biti promena posle američkog obaranja sirijskog Su-22 kod Rake:

„Odsad će tuđe letelice koje se pojave u zoni odgovornosti naših Vazdušno-kosmičkih snaga presretati naši lovci”.

Bižev, naravno, ne govori u svoje ime. MO RF prethodno je objavilo:

„U okviru svojih bojevih zdataka, avijacija Rusije će u sirijskom nebu pratiti sve vazdušne objekte (uključujući avione i bespilotne letelice međunarodne koalicije) koji se pojave zapadno od reke Eufrat. Svi će biti praćeni kao vazdušni ciljevi.

I nazemnim i vazdušnim sredstvima PVO”.

Uticajni ruski senator Franc Klincevič objasnio je da ovo ne podrazumeva „automatska obaranja” jer će odluke uvek biti donošene za svaki slučaj posebno. I naglasio:

„Bude li agresivnih dejstava sa strane SAD – Vazdušno-kosmičke snage Rusije će ih odlučno presecati”.

Amerikanci su jednu promenu već napravili. Već su promenili „pozicioniranje” svoje avijacije u nebu Sirije. Navodno radi zaštite svojih pilota.

„Incident” sa obaranjem sirijskog Su-22 dogodio se u vreme dok je sirijska armija napadala bazu Islamske države u gradu Rasafa koji se nalazi 30 kilometara južno od Rake.

Su-22 je izvozna verzija starog sovjetskog lovca Su-17 koji je proizvođen 70-godina prošlog veka i može da nosi rakete vazduh –vazduh malog dometa jer je namenjen za uništavanje ciljeva na zemlji.

Zato nije imao nikakve šanse protiv američkog F/A-18 E/F Super Hornet – višenamenskog palubnog lovca koji je dubokomodernizovani F/A-18 Hornet.

Su-22 „vidi” protivnika na udaljenosti 90 kilometara i ima rakete dometa 22 km, a F/A-18 E/F je njega mogao da `vidi` sa 150 kilometara udaljenosti i da ga gađa sa 80 kilometara.

(B92)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …