Home / U FOKUSU / Rusija očekuje udarac: Počelo dopremanje najmodernijeg oružja ruskim bazama u centralnoj Aziji

Rusija očekuje udarac: Počelo dopremanje najmodernijeg oružja ruskim bazama u centralnoj Aziji

 putin-rusija-vojska

Ministar odbrane Rusije, general vojske, Sergej Šojgu, govoreći na sastanku ministara odbrane – članova Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Kazahstanu, govorio je o pogoršanju situacije u Avganistanu i izneo mišljenje da međunarodna koalicija u zemlji nije donela nikakav mir.

On je istakao da Islamska država radi u Avganistanu – državi koja ima status posmatrača u SCO.

“Ono što posebno zabrinjava je jačanje pozicija avganistanskih militanata, broj koji dostiže oko 3,5 hiljade. Uspostavljanje islamskog kalifata ugrožava bezbednost svih; Avganistana i susednih zemalja.“

U tom smislu, Šojgu je reako da će Rusija ojačati svoje vojne baze u Tadžikistanu i Kirgistanu sa najnovijim oružjem, kao i pomaganjem oružanim snagama država centralne Azije u njihovim odbrambenim merama.

“Rusko Ministarstvo odbrane preduzima konkretne mere za borbu protiv transfera terorističkih aktivnosti iz Avganistana do centralne Azije,“ – rekao je ruski ministar odbrane.

Prema misiji UN-a u Avganistanu, broj civilnih žrtava prošle godine je probio desetogodišnji rekord: 11.418 ljudi je ubijeno ili ranjeno. Žrtve borbe su takođe visoke; samo prošle godine je ubijeno oko 7.000 pripadnika avganistanske vojske i policije.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …