Home / U FOKUSU / RUSIJA ZABRINUTA- UPOZORAVA: „Moguć je sukob u Koreji, moramo da smirimo situaciju!“

RUSIJA ZABRINUTA- UPOZORAVA: „Moguć je sukob u Koreji, moramo da smirimo situaciju!“

rat-vojska-vojnici

Predsednik odbora za spoljnu politiku u donjem domu ruskog parlamenta Leonid Slucki izjavio je da ponašanje Severne Koreje „predstavlja izazov i podsetnik da je situacija na Korejskom poluostrvu prilično nestabilna i može da se pretvori u sukob“.

Slucki je izrazio uverenje da bi bila moguća rusko-američka saradnja u smirivanju tenzija, „iako takva zamisao možda sada izgleda kao utopijska“.

Severna Koreja ispalila je balističku raketu, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje, ocenjujući da je to „provokacija“ prema novoj administraciji američkog predsednika Donalda Trampa.

Raketa je ispaljena u 7.55 po lokalnom vremenu iz baze Banghjon na zapadu Severne Koreje i letela je ka istoku, prema Japanskom moru, gde je pala, navodi se u saopštenju.

Japanski premijer Šinzo Abe osudio je severnokorejsko lansiranje raketa kao „apsolutno neprihvatljivo“, dok je predsednik SAD Donald Tramp naglasio da SAD podržavaju Japan „sto odsto“.

Abe i Tramp su održali zajedničku konferenciju odmah pošto je Pjongjang lansirao balističku raketu prvi put ove godine.

U svečanoj sali Trampove kuće na Floridi, Abe je pročitao kratku izjavu u kojoj je pozvao Pjongjang da potpuno poštuje relevantne rezolucije Saveta bezbednosti.

On je dodao da ga je Tramp uverio u američku podršku, kao i da prisustvo šefa Bele kuće pokazuje njegovu odlučnost i posvećenost.

Tramp je upotrebio još manje reči rekavši „Želim da svako razume i potpuno zna da SAD stoje iza Japana, našeg velikog saveznika, 100 odsto“, prenele su agencije

Severna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su u martu 2016. godine dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

(Agencije)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …