Home / U FOKUSU / Putin: „Ruske investicije u Srbiji mogu dostići i 10 milijardi dolara!“

Putin: „Ruske investicije u Srbiji mogu dostići i 10 milijardi dolara!“

Srbija je pokazala da je prijatelj Rusije u teškim trenucima. Neću ni da ponavljam da Srbija nije uvela i neće uvoditi sankcije Rusiji. Pred našim zemljama su još bolji odnosi u budućnosti – rekao je Aleksandar Vučić na zajedničkog konferenciji za medije sa Vladimirom Putinom.

vucic- putin

„Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj federaciji – to uvek može neka druga vlada, ali ova vlada to neće činiti“, zaključio je Vučić.

Potvrdio je da je predsednik Rusije uslišio njegovu molbu i da će Srbija izvoziti određenu kvotu srpskih Fiata u Rusku Federaciju.

Vučić je rekao i da je dogovoren i znatno slobodniji izvoz mlečnih proizvoda, sira i sirnih namaza iz Srbije u Rusku Federaciju, što je, kako je rekao, veoma značajno za srpsku poljoprivredu.

To će, dodao je, povećati robnu razmenu, rekao je premijer i dodao da je predsednik Putin tokom razgovora imao razumevanja za srpske radnike.

Naglasio je: „Blizu smo rešenja za sva pitanja u oblasti energetike“. U nastavku je podvukao:

„Srbija se nalazi na svom putu za EU i od tog puta ne odustaje i zahvalna je Ruskoj Federaciji što poštuje njenu suverenu odluku i što nije nikada pritiskala Srbiju da odustaje od te politike. Zahvalni smo i što je uvek štitila teritorijalni integritet Srbije“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom Putinom.

Putin je ocenio da odnosi dve zemlje veoma dobro razvijaju. Naglasio je da su ruske investicije u Srbiji već dostigle tri milijarde dolara, a da bi u dogledno vreme mogle da budu i šest, pa možda i deset milijardi dolara.

Ruski lider je ocenio da je rusko tržište velika šansa srpske poljoprivrede čiji je izvoz u RF sada na nivou 130-150 miliona dolara, ali veoma vrzo može da se podigne do $500 miliona.

Putin je podvukao da Moskva rezoluciju 1244 i dalje smatra osnovom za rešavanje problema Kosova.

Ocenio je – odgovarajući na jedno pitanje – da je Južni tok dobar projekat za Evropu, ali trenutno i – primer kako politika smeta ekonomiji. Naglasio je da se taj magistralni gasovod ne može graditi jednostrano i pozvao EU na dogovor. Istovremeno je obećao da Evropa ove zime neće imati problema sa snabdevanjem ruskim gasom, ali i upozorio: bude li Ukrajina „uzimala“ gas namenjen EU – Rusija će za toliko smanjivati isporuke.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …