Home / U FOKUSU / Ruski analitičari: Balkansko „bure baruta“ ponovo na ivici eksplozije

Ruski analitičari: Balkansko „bure baruta“ ponovo na ivici eksplozije

Piše: Petar Iskenderov
Vanredni parlamentarni izbori predviđeni za 11. jun u samoproglašenom „nezavisnom“ Kosovu – nisu samo rutinska etapa u pokrajinskom političkom procesu, koja se ogleda u periodičnoj smeni vladajućih koalicija pri očuvanju postojećeg krhkog „status-kvo“ u uzajamnim odnosima sa vlastima u Srbiji i zapadnim prestonicama.

rat

Opšti proces zaoštravanja situacije na Balkanu objektivno zagrejava strasti u svim „vrućim tačkama“ regiona i lideri kosovskih Albanaca su već osetili ukazanu tendenciju. Između ostalih, predsednik Kosova Hašim Tači i bivši figurant sudskog procesa u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, eks premijer Ramuš Haradinaj su praktično predočili ultimatum rukovodstvu SAD i Evropske unije, tražeći od njih da pruže Prištini punu podršku u takvim pitanjima kao što je likvidacija organa srpske samouprave na severu pokrajine i stvaranja kosovske regularne armije.

Kao povod za sadašnju političku krizu na samom Kosovu upravo je i poslužila namera vlasti pokrajine da maksimalno ubrzaju proces njene integracije u Evropsku uniju – posebno da se obezbedi bezvizni režim.

Sada već bivša vladajuća koalicija na čelu sa premijerom Isom Mustafom pripremila je projekat pogranične demarkacije sa Crnom Gorom u svojstvu neophodnog uslova promocije kosovskih evropskih aplikacija. [www.rbc.ru/politics/15/05/2017/5914733f9a79478a27d1651a]

Međutim, kosovski ekstremisti su istupili čak i protiv sličnog koraka, pošto bi po njihovoj računici „cena pitanja“ o bezviznom režimu bila ustupanje Crnoj Gori nekoliko desetina kvadratnih kilometara kosovske zemlje. Problem demarkacije je podelila čak i vladajuću koaliciju i u rezultatu 78 od 120 poslanika lokalne Skupštine je glasalo za poverenje kabinetu Mustafe.

Inicijatori ostavke vlade bili su lideri nedavno stvorene partije „Inicijative za Kosovo“ Fatmira Ljimaja i „veterana“ kosovske politike Jakupa Krasnićija – ranije aktiviste Demokratske partije Kosova koju je osnovao sadašnji predsednik Hašim Tači. [www.dw.com/en/snap-election-to-follow-kosovo-government-collapse-after-no-confidence-vote/a-38788791]

I sada lideri vodećih političkih snaga u pokrajini na čelu sa Demokratskom ligom Kosova aktivno su iskoristili radikalnu retoriku radi toga da bi privukao na svoju stranu elektorat.

A opoziciona „Alijansa za budućnost Kosova“ Ramuša Haradinaja i posebno pokreta „Samoopredeljenje“ nikada nije ni bolovala od odsustva ekstremizma.

Upravo radikalni pokret „Samoopredeljenje“ – na čijim je izvorima stajao možda najharizmatičniji savremeni kosovski političar Aljbin Kurti – sudeći po poslednjim sociološkim istraživanjima može održati pobedu na predstojećim izborima.

Ključne tačke predizbornog programa „Samoopredeljenja“ tradicionalno je odustajanje od svih dogovora sa Beogradom, odlazak sa Kosova međunarodne misije i sprovođenje referenduma o ujedinjenju Kosova sa Albanijom. Po poslednjem pitanju ekstremiste iz pokreta „Samoopredeljenje“ podržava Ramuš Haradinaj – kome se već predviđa jedna od ključnih funkcija u budućoj vladi.

Karakteristično je da je baš uoči ostavke kosovske vlade i raspuštanja pokrajinskog parlamenta, sud francuskog grada Koljmar odbacio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, ranije uhapšenog po zahtevu Beograda, koga Srbija tereti za ratne zločine.

A mesto premijera može svakako pripasti samome Aljbinu Kurtiju. „Ako se potvrde prognoze, naša partija će održati pobedu na parlamentarnim izborima i mi ćemo odlučivati ko će postati novi premijer. Naš glavni kandidat je bivši predsednik našeg pokreta Aljbin Kurti“ – ističe se u sedištu pokreta „Samoopredeljenje“. [izvestia.ru/news/704039]

Ne čekajući da dođu na vlast, kosovski ekstremisti su već najavili da će u najkraćem roku u pokrajini stvoriti regularnu armiju – protiv čega se svih poslednjih godina zalažu čak i pristalice albanskih separatista u EU i SAD. Istina, za rešavanje tog zadatka, jedna pobeda na izborima nije dovoljna. Neophodno je još promeniti i ustav pokrajine – a za to je neophodno obezbediti i podršku srpskih poslanika koji imaju obezbeđenu „blokirajuću“ kvotu u pokrajinskom parlamentu.

I ovde, prema podacima srpskih izvora, vlasti Prištine nameravaju da iskoriste sva dostupna i uobičajena sredstva iz njihovog arsenala – od potkupljivanja, do direktnih pretnji. Prema svedočenju izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posebnu aktivnost, ne čekajući izbore, ovde su već projavili aktivisti „Demokratske partije Kosova“ i „Alijanse za budućnost Kosova“. [www.politika.rs/scc/clanak/381280/Cetiri-srpska-poslanika-dovoljna-za-vojsku-Kosova]

Što se tiče zapadnih država, to praktično paraliza vlasti u EU i pad interesa ka Evropi kod nove administracije u SAD, takođe idu na ruku albanskim ekstremistima. Pretnja pojave novog požara na Balkanu danas je ponovo postala potpuno realnom.

Ne može se reći da u Evropi ne shvataju realnost pretnji koje proističu od albanskih ekstremista – u tom smislu i po pitanju novog prekrajanja balkanskih granica. Čak i takva, veoma tendenciozna organizacija kakav je „Fond Karnedži“ mora da prizna opasnost od albanskog ekstremizma – i to ne samo na Kosovu, nego, na primer, i u susednoj Makedoniji: „Ako već govorimo o inostranom mešanju u unutrašnju politiku Makedonije, onda se tu pre treba obratiti pažnja na predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je pozvao makedonske Albance „da u svoje ruke uzmu zaštitu svojih prava“. Pogotovo što su mnogi politički lideri makedonskih Albanaca – bivši vojnici OVK koji su bili podređeni Tačiju. [carnegie.ru/commentary/?fa=70030]

Međutim, politički lideri EU kao i ranije doslovno se nalaze u geopolitičkoj „obamrlosti“. Odsustvo koherentne geopolitičke strategije, fokusiranost antiruskim kompleksima i fobijima, nespremnost da se priznaju sopstvene greške – u tom smislu u kontekstu podrške albanskih separatista sa Kosova – sve su to krajnje opasne projave sistemske krize u samoj Evropskoj uniji. I cena te krize ponovo može biti veoma visoka za Balkan.

(Fond strateške kulture)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …