Home / U FOKUSU / RUSKI MEDIJI I ANALITIČARI OTKRIVAJU ISTINU O VUČIĆEVOJ POSETI MOSKVI: Nije sve baš onako kao što izgleda!

RUSKI MEDIJI I ANALITIČARI OTKRIVAJU ISTINU O VUČIĆEVOJ POSETI MOSKVI: Nije sve baš onako kao što izgleda!

Moskovski mediji su se, naravno, pozabavili i posetom Aleksandra Vučića Vladimiru Putinu, i Srbijom, i perspektivom rusko-srpskih odnosa.Uticajni ekspert Rostislav Išćenko prvo je naveo da je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, ocenio da se Rusija ne meša u predsedničke izbore u Srbiji. Pa nastavio:

0943785765

„Rusija se u srpske izbore zaista ne meša. Međutim, pitanje treba postaviti drugačije: utiče li Moskva na ishode izbora u Srbiji? Odgovor će biti: naravno, utiče. Isto kao što utiče – čak i kad se ne meša u njih – na rezultate izbora u bilo kojoj evropskoj državi i ili u SAD.

Čak i kad je prema njima potpuno pasivna. Jer, Rusija vrši uticaj i samim tim što postoji. A jasno je da Vučić nije u Moskvu stigao slučajno nedelju dana pre izbora na kojima je i sam predsednički kandidat. On nije prvi evropski političar koji je pokušao da dobije dodatne poene demonstrirajući orijentaciju na prijateljstvo sa Rusijom“.

Išćenko dodatno naglašava da Rusija – za razliku od SAD – ne finansira desetine hiljada NVO po celom svetu, da ne organizuje obojene revolucije i druge operacije sračunate na nasilnu „demokratizaciju“ država koje im nisu po volji. I dodaje:

„Rusija naprosto postoji. Živi kako misli da mora. Nikoga ne dira, a zasad ni nju ne diraju. Ona svojim načinom života daje primer celom svetu koji se umorio od američke hegemonije. Zato je Vučić dolazio kod Putina i razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji.

A jedan od protivkandidata mu je Vojislav Šešelj koji se zalaže za ruske vojne baze u Srbiji. Izgleda je obećavanje Srbima ulaska u EU i NATO postalo nekako neperspektivno“.

Vučićevom posetom se pozabavio i Jevgenij Krutikov koji otvoreno piše: Aleksandar Vučić je dolazio da dobije političku podršku za izbore i – dobio ju je.
On posebno apostrofira „vojnu temu“ u razgovoru Putina i Vučića:

„Kritična tema je i dalje isporuka naših sistema PVO. Do pre godinu dana se pominjala mogućnost davanja Srbiji S-300, ali se potom sve utišalo, a Vučić sada govori samo o sistemima „Buk“.

Oni bi mogli i da budu dovoljni, ali PVO sistem Srbije od rata iz 1999. leži u ruševinama, a trka u naoružanju, koja je u toku na Balkanu u režiji Hrvatske, nameće Srbiji potrebu da ima upravo S-300 ili nešto još više klase.

Jer, Zagreb se već odlučio za nemačke i američke rakete srednjeg dometa“.

Krutikov posebno ukazuje: „Ne sme se zaboravljati ni Kosovo. Učešće te čudne tvorevine u međunarodnim fudbalskim turnirima nije promenilo činjenicu da se Srbija nikada neće saglasiti sa otimanjem te svoje istorijske teritorije.

Nedavno je njeno rukovodstvo direktno najavilo da će – dođe li do novih antisrpskih pogroma – biti prinuđeno da uvede vojsku u tu pokrajinu. I, sasvim je moguće da ćemo doživeti da vidimo „antiterorističku operaciju na Kosovu i Metohiji. Rizik novog balkanskog požara niko nije ukinuo, pa ne čudi što su Putin i Vučić konstatovali da se situacija u regionu zaoštrava“.

Krutikov – koji bolje poznaje našu situaciju od Išćenka – ukazuje da niko u EU i NATO ne podržava Beograd povodom Kosova i da ni jedna zemlja NATO neće naoružavati Srbiju niti je diplomatski štititi „povodom Srebrenice, na primer“.

„Vučić je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja dosledno i kategorički odbija da uvede ekonomske sankcije Rusiji.

Tako i jeste, što je naročito dragoceno naspram držanja Crne Gore, ali istorijsko prijateljstvo ipak ne podrazumeva samo pasivni otpor, nego i neke osmišljenije korake“.

Krutikov u ovom kontekstu dodatno razjašnjava:

„Niko od Beograda ne traži nedvosmisleni i neopozivi izbor koji u vreme multipolarnosti i ne mora da postoji. Naravno, niko nema pravo da srpskoj vladi diktira modus operandi. Situacija ipak počinje da razdražuje. Pravno, Srbija nije u krugu saveznika Rusije, ni u diplomatskoj ni u vojnoj sferi.

Možda bi potpisivanje nekih međudržavnih dokumenata, izvan tajnih šema za snabdevanje oružjem (Vojske Srbije), moglo da reljefno odrazi već dostignuti stepen saradnje, a može biti dalje uzdignuta u vreme Vučićevog predsenikovanja… Jer, odnosi Rusije i Srbije zakonomerno moraju dostići novi nivo“.

Krutikov zaključuje: „Tako će i biti, ali samo ako se Beograd mane stare konstrukcije „ni našim, ni vašim“, sa kojom idu i „nas i Rusa 200 miliona“ i „evropski kurs“. Ovo je klasična priča u kojoj je raspoloženje naroda u raskoraku sa držanjem elite. A Aleksandar Vučiće je unutar nje možda i najbolji“.

Moskovski dnevni list MK ukazao je svojim čitaocima da Vučić dosad nije javno demonstrirao simpatije prema Putinu i da se smatra pre proevropskim političarem koji istupa za ulazak Srbije u EU i saradnju sa NATO. A da je doputovao da traži podršku Kremlja zbog predsedničkih izbora.

MK citira i ove reči Pavela Kandelja, eksperta Instituta Evrope koji je u sastavu Ruske akademije nauka:

„Prema anketama, oko 70 odsto Srba je za dobre odnose sa Moskvom i sa njom povezuju zaštitu srpskih interesa na Balkanu. Sve srpske partije shvataju: za uspešan nastup na izborima treba otputovati u Moskvu i napraviti selfi sa predsednikom Rusije“.

Isti list navodi i da neki strani političari – uprkos tome što su stigli do Putina – ili nisu zadržali pozicije (Nikola Sarkozi) ili nisu više u orbiti Moskve.
Kao dokaz za ovo drugo naveden je grčki premijer Aleksis Cipras koji je – u vreme trvenja sa Briselom – bio u „Putinovom zagrljaju“, a potom se preorijentisao na Brisel.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …