Home / U FOKUSU / RUSKI MEDIJI PREDVIĐAJU- Dodik najavio nešto zbog čega će IZBITI RAT IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA NA BALKANU!

RUSKI MEDIJI PREDVIĐAJU- Dodik najavio nešto zbog čega će IZBITI RAT IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA NA BALKANU!

„Ako bi došlo do realizacije plana Milorada Dodika o izlasku Srpske iz sastava BiH, to bi moglo da dovede do rata u regionu i jačanja konfrontacije Rusije i Zapada“, ocdenjuje moskovski Komersant.
rat-amerika-sad-usa-vojska

List podseća da je Dodik izjavio da je bosanskim Srbima bolje da stvore jedinstvenu državu sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora i dodaje da je Dodik i ranije davao slične izjave, ali da je sada prvi put „tako otvoreno formulisao ideju ‘velike Srbije’“.

Komersant piše da je „senzacionalnu izjavu“ Dodik dao uoči Dana Republike Srpske, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je posle septembarskog referenduma Dodik krenuo putem izlaska Srpske iz sastava BiH. Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni, dodaje dnevnik.

Komersant ocenjuje da nastala situacija izaziva skoro neizbežno zaoštravanje konflikta lidera Srpske sa međunarodnom zajednicom.

List piše da diplomatski izvori u BiH kao najrealinuju opciju vide izolaciju Dodika i uvođenje sankcija Srpskoj, a u slučaju da do toga dođe, ocenjuje dnevnik, u konfrontaciju između Zapada i Dodika mogu biti uvučeni i Srbija i Rusija, na čiju podršku Dodik računa.

– Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izbegao da prisustvuje Danu Republike Srpske, ograničivši se na čestitke, a uoči septembarskog referenduma jasno je stavio do znanja: Beograd ne podržava njegovo održavanje, mada i ne namerava da se meša u odluke bosanske braće – piše Komersant.

Dnevnik navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika, jer se posle njegovog septembarskog susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom, Kremlj oglasio samo kratkim saopštenjem u kojem nema ni reči o referendumu, ni o podršci.

– U suprotnom slučaju, Rusija ne samo da bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom, već bi i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija – zaključuje dnevnik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Brčkom mogućnost da Republika Srpska raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH, i ponovo formira vlastitu vojsku.

Dodik je rekao da će RS “sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni Dejtonski dogovor koji podrazumeva da Republika Srska ima svoju vojsku”.

– Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpska isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH – rekao je Dodik novinarima u Brčkom.

Po njegovim rečima, Republici Srpskoj nisu potrebne Oružane snage BiH, koje su, kako je ocenio, neprijateljske prema Republici Srpskoj.

– Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage (bošnjačkog člana Predsedništva BiH) Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obeležavanja svih važnih datuma za Vojsku Republike Srpske i za RS – kazao je Dodik.

Dodik smatra da je bilo veoma iznenadjujuće delovanje komandantkinje Štaba NATO u BiH Žizel Vilc, koja je ocenila da bi učešće OS BiH u proslavi 9. januara, Dana RS, bilo nezakonito, jer je Ustavni sud obeležavanje Dana RS na taj dan proglasio neustavnim.

Dodik je ocenio da je delovanjem Žizel Vilc “ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno poverenje u Republici Srpskoj u NATO”.

Reforma odbrane u BiH završena je 2005. godine, kada su i formirane OS BiH, u koje su ušle tri vojne komponente u BiH – Vojska RS, HVO i Armija BiH.

On je naveo da je RS za mir i saradnju s drugima, ali da nije spremna na kompromise kojima se na bilo koji način umanjuje značaj Republike Srpske.

Dodik je još rekao da je “smešno” pozivanje medjunarodnih predstavnika u BiH na pravnu državu u pogledu osporavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, ocenivši da je to poziv da se poštuju “izmišljene političke odluke skovane u Sarajevu”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je danas izjavio da, ako se utvrdi da je tokom jučerašnje proslave u Republici Srpskoj došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH treba da reaguje po službenoj dužnosti.

(Agencije)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …