Home / U FOKUSU / SAD spremaju napad na Severnu Koreju, Pjongjang sprovodi mobilizaciju, pripreme za rat!

SAD spremaju napad na Severnu Koreju, Pjongjang sprovodi mobilizaciju, pripreme za rat!

Severna Koreja neće sedeti skrštenih ruku, ako SAD odluče da izvedu preventivni udar, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Severne Koreje Rjol Han u intervju za AP.

nosac-brodova-koreja

Han je nazvao situaciju na Korejskom poluostrvu „začaranim krugom“, jer je napetost prema SAD i njihovim saveznicima samo porasla. Ipak, prema Hanovim rečima, Severna Koreja ne stvara probleme, već to čine SAD i predsedik Donald Tramp.

Ranije je Tramp na Tviteru napisao da Severna Koreja traži probleme.

„Ako Kina odluči da nam pomogne, biće odlično. Ako, ne, mi ćemo sami rešiti problem.“

„Tramp uvek provocira, koristeći agresivne reči. Ne Severna Koreja, već SAD i Tramp stvaraju neprijatnosti“, smatra Han.

Ranije je televizija En-Bi-Si, pozivajući se izvore u obaveštajnoj službi, saopštila da SAD mogu da izvedu preventivni udar protiv Severne Koreje radi sprečavanja još jednog u nizu testiranja nuklearnog oružja.

Prema podacima televizije, američka obaveštajna služba je ubeđena da Pjongjang priprema još jedno u nizu testiranje nuklearnog oružja već ovog vikenda, kao odgovor na raspoređivanje dva razarača nedaleko od mogućeg mesta testiranja.

U poslednje vreme tema mogućeg napada SAD na Severnu Koreju postala je jedno od glavnih pitanja međunarodne politike i bezbednosti. Ranije su američke vlasti prema obalama Korejskog poluostrva poslale nosač aviona, kao odgovor na to što je Pjongjang zapretio Vašingtonu nuklearnim napadom.

Američki plan za obuzdavanje Severne Koreje: Sankcije, nasilne metode…

Američke vlasti razvile su višeslojnu strategiju za borbu protiv nuklearnog programa Severne Koreje, piše agencija Rojters.

Agencija navodi da je spisak prilično obiman i obuhvata, između ostalog, i nasilne metode. Međutim, pre njihove primene američki predsednik Donald Tramp će razmotriti diplomatske i ekonomske mere uticaja.

Sankcije mogu da nametnu Vašington ili UN. Restriktivne mere će se primenjivati prema „kliznoj skali“, direktno proporcionalno akcijama Pjongjanga. Među njima su embargo na isporuku nafte u Severnu Koreju i zabrana izvoza morskih plodova i uglja iz te zemlje.

Avionima Severne Koreje bi moglo da bude zabranjeno da prelaze preko vazdušnog prostora drugih država, a brodovima da ulaze u tuđe luke. Predviđene su i sankcije za kineske banke koje sarađuju sa severnokorejskim kompanijama.

Ranije je objavljeno da su SAD ka Korejskom poluostrvu uputile udarnu grupu vojnih brodova. Vašington preduzima korake kao odgovor na nuklearni program Pjongjanga. Prema pisanju lista „Njujork tajms“ Severna Koreja bi mogla da sprovede novu nuklearnu probu 15. aprila, na 105-godišnjicu rođenja svog prvog lidera Kim Il Sunga.

(Sputnik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …