Home / U FOKUSU / ŠAH-MAT ZAPADU I ISLAMSKOJ DRŽAVI: Egipat se pridružuje Rusima!

ŠAH-MAT ZAPADU I ISLAMSKOJ DRŽAVI: Egipat se pridružuje Rusima!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se tokom telefonskog razgovora s egipatskim kolegom Samehom Shukriem dogovorio o širenju anti-terorističkih akcija i političkog rešavanja sukoba u Siriji, prenosi ruski Pogled.

500

„Sameh Shukri i Sergej Lavrov su dogovorili saradnju u jačanju zajedničkih napora u širenju zajedničkih antiterorističkih operacija u regionu i političkog rešenja sukoba u Siriji“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Osim toga, Lavrov je upoznao egipatskog kolegu s rezultatima sastanka u Beču na kojem je o situaciji u Siriji razgovarao s američkim državnim seketarom i ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije i Turske.

„Naglasili smo važnost efikasne spoljne podrške unutrašnjem sirijskom političkom procesu na temelju načela sadržanih u Ženevskom saopštenju od 30. juna 2012. godine. Ministar Lavrov je naglasio potrebu pravilne zastupljenosti takve potpore u koju bi se trebali uključiti Egipat i Iran“, ističe se u saopštenju.

Juče je Lavrov takođe rekao da će ruska i jordanska vojska koordinisati svoje aktivnosti kroz poseban centar uspostavljen u Amanu.

Sada je već jasno da Moskva provodi agresivnu diplomatsku ofanzivu kako bi okupila što više saveznika na Bliskom istoku i u međunarodnoj zajednici, a sve kako bi se konačno porazili teroristi „Islamske države“ i druge terorističke organizacije u Siriji i Iraku, što je osnovni preduslov za političko rešenje sirijske krize. Jedan od najvećih uspeha je bilo nedavno uspostavljanje zajedničkog operativnog i koordinacijskog centra u Bagdadu u kojem informacije i aktivnosti na terenu koordiniraju vojske Rusije, Irana, Iraka i Sirije.

Pristankom Jordana, čiji je kralj Abdulah II u razgovoru s ruskim predsednikom Putinom pristao na uspostavu zajedničkog vojno-koordinacijskog centra u Amanu, Rusija polako nagriza unutrašnje jedinstvo i takozvane „Međunarodne antiterorističke koalicije“ koju predvode SAD.

„Prema sporazumu između Njegovog Veličanstva kralja Abdullaha II i ruskog predsednika Vladimira Putina, vojske dveju zemalja su se dogovorile da koordinišu svoje akcije, uključujući i misije vojnih aviona nad sirijskom teritorijom“, rekao je juče Lavrov.

Dogovor s Kairom je još jedan korak ka ostvarenju najvažnijeg cilja, odnosno zajedničkog delovanja svih svetskih i regionalnih sila u suzbijanju najveće civilizacijske prijetnje XXI veka, kako je Vladimir Putin u svom govoru pred „Valdai klubom“ nazvao teroriste takozvane „Islamske države“, ali i njene saveznike i ideološki slične grupe koje se bore pod drugim imenima.

Odluka Kaira svakako nije iznenadna, jer su ruska i egipatska vojska u martu ove godine, tokom posete egipatskog ministra odbrane generala Sidkia Subhia Moskvi, Rusija i Egipat potpisali protokol o vojnoj saradnji.

Naime, protokol o vojnoj saradnji između Rusije i Egipta je početkom ove godine potpisan na prvom sastanku zajedničke komisije o vojno-tehničkoj saradnji pod predsedanjem ministara odbrane dve zemlje – generala Sergeja Šojgua i generala Sidkia Subhia, izvestio je Tass.

Pre potpisivanja dokumenta, Sergej Šojgu je egipatskom kolegi poklonio izdanje dnevnog lista „Pravda“ od 15. maja 1964. – dana kada je egipatskom lideru Gamalu Abdelu Naseru dodeljen naslov „Heroja Sovjetskog Saveza“ i kada je dobio orden Lenjina i medalju „Zlatnu zvezdu“.

Simbolika poklona je više nego jasna i Moskva ne krije da odnose s Egiptom želi podići na nivo kakav je bio pre raskola 1972. godine, kada je Egipat proterao sovjetske vojne instruktore i započeo zbližavanje sa Zapadom koje je trajalo sve do svrgavanja predsednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine i dolaska na vlast Abdela Fataha Al-Sisija, bivšeg generala i aktuelnog predsednika Egipta.

S druge strane, Vašington je ovih dana ostao bez još jednog važnog saveznika u svojim borbenim aktivnostima u Siriji – Kanade. Sada na odlasku Bašara Al-Asada insistiraju još samo Turska, Saudijska Arabija i Katar, dok su odluke Kanade, Jordana i sada Egipta dokaz da je sve manje zemalja u regionu i svetu koje su unedogled spremne podržavati krvoproliće ili bespomoćno promatrati sirijsku havariju.

(Altermainstreaminfo.com.hr, Intermagazin)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …