Home / U FOKUSU / ŠAH-MAT ZAPADU I ISLAMSKOJ DRŽAVI: Egipat se pridružuje Rusima!

ŠAH-MAT ZAPADU I ISLAMSKOJ DRŽAVI: Egipat se pridružuje Rusima!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se tokom telefonskog razgovora s egipatskim kolegom Samehom Shukriem dogovorio o širenju anti-terorističkih akcija i političkog rešavanja sukoba u Siriji, prenosi ruski Pogled.

500

„Sameh Shukri i Sergej Lavrov su dogovorili saradnju u jačanju zajedničkih napora u širenju zajedničkih antiterorističkih operacija u regionu i političkog rešenja sukoba u Siriji“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Osim toga, Lavrov je upoznao egipatskog kolegu s rezultatima sastanka u Beču na kojem je o situaciji u Siriji razgovarao s američkim državnim seketarom i ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije i Turske.

„Naglasili smo važnost efikasne spoljne podrške unutrašnjem sirijskom političkom procesu na temelju načela sadržanih u Ženevskom saopštenju od 30. juna 2012. godine. Ministar Lavrov je naglasio potrebu pravilne zastupljenosti takve potpore u koju bi se trebali uključiti Egipat i Iran“, ističe se u saopštenju.

Juče je Lavrov takođe rekao da će ruska i jordanska vojska koordinisati svoje aktivnosti kroz poseban centar uspostavljen u Amanu.

Sada je već jasno da Moskva provodi agresivnu diplomatsku ofanzivu kako bi okupila što više saveznika na Bliskom istoku i u međunarodnoj zajednici, a sve kako bi se konačno porazili teroristi „Islamske države“ i druge terorističke organizacije u Siriji i Iraku, što je osnovni preduslov za političko rešenje sirijske krize. Jedan od najvećih uspeha je bilo nedavno uspostavljanje zajedničkog operativnog i koordinacijskog centra u Bagdadu u kojem informacije i aktivnosti na terenu koordiniraju vojske Rusije, Irana, Iraka i Sirije.

Pristankom Jordana, čiji je kralj Abdulah II u razgovoru s ruskim predsednikom Putinom pristao na uspostavu zajedničkog vojno-koordinacijskog centra u Amanu, Rusija polako nagriza unutrašnje jedinstvo i takozvane „Međunarodne antiterorističke koalicije“ koju predvode SAD.

„Prema sporazumu između Njegovog Veličanstva kralja Abdullaha II i ruskog predsednika Vladimira Putina, vojske dveju zemalja su se dogovorile da koordinišu svoje akcije, uključujući i misije vojnih aviona nad sirijskom teritorijom“, rekao je juče Lavrov.

Dogovor s Kairom je još jedan korak ka ostvarenju najvažnijeg cilja, odnosno zajedničkog delovanja svih svetskih i regionalnih sila u suzbijanju najveće civilizacijske prijetnje XXI veka, kako je Vladimir Putin u svom govoru pred „Valdai klubom“ nazvao teroriste takozvane „Islamske države“, ali i njene saveznike i ideološki slične grupe koje se bore pod drugim imenima.

Odluka Kaira svakako nije iznenadna, jer su ruska i egipatska vojska u martu ove godine, tokom posete egipatskog ministra odbrane generala Sidkia Subhia Moskvi, Rusija i Egipat potpisali protokol o vojnoj saradnji.

Naime, protokol o vojnoj saradnji između Rusije i Egipta je početkom ove godine potpisan na prvom sastanku zajedničke komisije o vojno-tehničkoj saradnji pod predsedanjem ministara odbrane dve zemlje – generala Sergeja Šojgua i generala Sidkia Subhia, izvestio je Tass.

Pre potpisivanja dokumenta, Sergej Šojgu je egipatskom kolegi poklonio izdanje dnevnog lista „Pravda“ od 15. maja 1964. – dana kada je egipatskom lideru Gamalu Abdelu Naseru dodeljen naslov „Heroja Sovjetskog Saveza“ i kada je dobio orden Lenjina i medalju „Zlatnu zvezdu“.

Simbolika poklona je više nego jasna i Moskva ne krije da odnose s Egiptom želi podići na nivo kakav je bio pre raskola 1972. godine, kada je Egipat proterao sovjetske vojne instruktore i započeo zbližavanje sa Zapadom koje je trajalo sve do svrgavanja predsednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine i dolaska na vlast Abdela Fataha Al-Sisija, bivšeg generala i aktuelnog predsednika Egipta.

S druge strane, Vašington je ovih dana ostao bez još jednog važnog saveznika u svojim borbenim aktivnostima u Siriji – Kanade. Sada na odlasku Bašara Al-Asada insistiraju još samo Turska, Saudijska Arabija i Katar, dok su odluke Kanade, Jordana i sada Egipta dokaz da je sve manje zemalja u regionu i svetu koje su unedogled spremne podržavati krvoproliće ili bespomoćno promatrati sirijsku havariju.

(Altermainstreaminfo.com.hr, Intermagazin)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …