Home / U FOKUSU / Severna Koreja i Amerika na ivici rata: Evo šta će Kina uraditi ako SAD napadne Kim Džong Una

Severna Koreja i Amerika na ivici rata: Evo šta će Kina uraditi ako SAD napadne Kim Džong Una

amerika- kina- tramp- si- djinping- rat

Ako Severna Koreja napadne Sjedinjene Američke Države, Kina treba da ostane neutralna, ali ako SAD napadnu prve i pokušaju da svrgnu severnokorejsku vladu, Peking će ih zaustaviti, piše danas kineski državni list „Global tajms“.

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je zaoštrio retoriku prema Severnoj Koreji, upozorivši Pjongjang da i ne pomišlja na napad na američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Pjongjanga, više puta je pozivala na uzdržanost i mir u ovoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog severnokorejskih nuklearnih testova, ali i ponašanjem Južne Koreje i SAD, za koje smatra da podižu tenzije.

– Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, Kina će odlučno odgovoriti – piše list koji ne predstavlja zvaničnu poziciju vlade, ali iza kojeg stoji Komunistička partija, prenosi Rojters.

Kina, kako se navodi, mora jasno da stavi do znanja da će ako Severna Koreja prva lansira rakete koje prete američkom tlu, ostati neutralna, ali da, „ako SAD i Južna Koreja izvedu napade i pokušaju da zbace severnokorejski režim i promene političku matricu na Korejskom poluostrvu, Kina će ih u tome sprečiti“.

Kako se dodaje, Korejsko poluostrvo je mesto gde se preklapaju interesi svih strana i nijedna ne bi smela da ima apsolutnu dominaciju u regionu.

Peking će se „čvrsto odupreti bilo kojoj strani koja želi da promeni status kvo u regionu u kojem su u igri kineski interesi“, zaključuje „Global tajms“.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …