Home / U FOKUSU / Severna Koreja lansirala, do sada neviđenu, RAKETU sa DVE GLAVE

Severna Koreja lansirala, do sada neviđenu, RAKETU sa DVE GLAVE

Raketa sa dve glave, koju je pre dva dana ispalila Severna Koreja biće registrovana od strane američke obaveštajne službe kao potpuno novi projektil koja ranije nije viđena, izjavili su američki zvaničnici za „CNN“.
severna-koreja
Veruje se da je prva faza projektila raketa na tečno gorivo KN-17, koja je poznata američkoj obaveštajnoj službi i koju je ranije pokrenula Severna Koreja. Pre raketnog testa u utorak, američki sateliti videli su dokaze da se raketa KN-17 priprema za lansiranje.

Ali u nekom trenutku pre lansiranja, severnokorejci su postavili drugu glavu na vrh te rakete.

Sada je fokus na sposobnosti te druge bojeve glave, i kako je tehnički doprinela da test Pjongjanga ispadne prvi interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Američki stručnjaci za odbranu rekli su da najnovije vojne procene ukazuju na to da nova severnokorejska raketa ima teorijski domet od oko 5.500 kilometara, ako bi se projektil ispalio u standardizovanoj amplitudi.

Raketa je klasifikovana kao interkontinentalna (ICBM) ako može da leti najmanje 5.500 kilometara, što bi značilo da je projektil Pjongjanga na liniji između balističke rakete interkontinentalnog i srednjeg dometa (IRBM).

U tom dometu, severnokorejska raketa bi potencijalno pogodila Aljasku. Istovremeno, Pjongjang je i dalje tehnološki daleko od stvaranja pravog ICBM-a koji bi mogao da nosi nuklearnu glavu.

CNN je izvestio da je druga faza imala poseban ciklus paljenja u trajanju od 30 sekundi, što je omogućilo projektilu da putuje na veću daljinu.

Još jedan zvaničnik odbrane kaže da se još uvek procenjuje da li je ponovni ulazak rakete u potpunosti kontrolisan. Da bi projektil uspešno pogodio metu, morao bi ponovo da uđe u atmosferu Zemlje bez razlaganja.

Tokom sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu, američki ambasador u UN Niki Hajli nazvala je testiranje rakete Pjongjanga „jasnom i oštrom vojnom eskalacijom„. Ona je rekla da američka vojna akcija ostaje na stolu kako bi zaustavila Severnu Koreju od pretnji SAD-u i njenim saveznicima.

– SAD su spremne da koriste čitav spektar naših sposobnosti da brane sebe i naše saveznike. Jedna od naših sposobnosti leži u našim značajnim vojnim snagama, i mi ćemo ih koristiti ako to moramo, ali mi više ne želimo da idemo u tom pravcu. Imamo druge metode za rešavanje onih koji nas ugrožavaju i rešavanja onih koji prete – rekla je Hajli.

Hakli je pozvala na „brzi diplomatski i ekonomski odgovor“ i rekla da će SAD u narednim danima izneti novu rezoluciju UN.

Hakli je rekla da će SAD takođe „motriti na bilo koju zemlju koja bira da posluje sa Severnom Korejom“, i posebno pozvala Kinu, naglašavajući da 90 odsto trgovine sa Severnom Korejom dolazi iz Kine.

(Blic.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …