Home / U FOKUSU / Šojgu i Gerasimov poslali jasnu poruku Zapadu, povodom gomilanja NATO oružja uz granice Rusije

Šojgu i Gerasimov poslali jasnu poruku Zapadu, povodom gomilanja NATO oružja uz granice Rusije

Sergej-sojgu-Vladimir_Putin-Valery_Gerasimov

Američki raketni udari po sirijskoj avio-bazi doveli su u opasnost pripadnike naše vojske – izjavio je Sergej Šojgu.

Ruski ministar odbrane istovremeno je objavio da će Moskva preduzeti „dopunske mere“ kojima će pojačati bezbednost svog vojničkog kontingenta u Siriji.

Šojgu je predložio da se formira međunarodna koalicija za razminiravanje teritorije Sirije.

Pritom je ukazao da se može formirati i međunarodni fond iz kojeg bi se plaćalo angažovanje kompanija specijalizovanih za deminerske poslove.

Na tom skupu je nastupio i načelnik ruskog Generalštaba general armije Valerij Gerasimov koji je upozorio da NATO gomila ofanzivno oružje uz granice Rusije i da oko njih pojačava svoju vojnu infrastrukturu.

„Duž cele linije dodira Rusija-NATO gomila se ofanzivno naoružanje. Povećavaju se kapaciteti aerodroma i ratnih luka. Formiraju se centri za skladištenje rezervi. To Alijansi omogućuje da operativno povećava grupu jedinica za prebacivanje na isturene pozicije“ – ukazao je Gerasimov.

On je ocenio da pesimistički scenario odnosa Moskve i NATO podrazumeva mere obuzdavanja koje Rusija može preduzeti prema Alijansi:

„Postojeće protivrečnosti nastavljaju da se produbljuju. NATO nastavlja da se širi i nastavlja široku vojnu aktivnost na svom istočnom krilu.

Rusija će biti prinuđena da adekvatno reaguje i da preduzme potrebne mere za obuzdavanje“.

Prema rečima Gerasimova, odnosi između RF i NATO nalaze se na najnižoj tački od završetka Hladnog rata jer je Alijansa, na svojim samitima u Velikoj Britaniji i Poljskoj, Rusiju proglasila za glavni izvor vojnih pretnji.

Na istoj konferenciji je i šef ruske vojne misije u Siriji objavio povlačenje polovine ruskih aviona iz baze Hmejmim na severozapadu Sirije.

(fakti.org)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …