Home / U FOKUSU / Šojgu i Gerasimov poslali jasnu poruku Zapadu, povodom gomilanja NATO oružja uz granice Rusije

Šojgu i Gerasimov poslali jasnu poruku Zapadu, povodom gomilanja NATO oružja uz granice Rusije

Sergej-sojgu-Vladimir_Putin-Valery_Gerasimov

Američki raketni udari po sirijskoj avio-bazi doveli su u opasnost pripadnike naše vojske – izjavio je Sergej Šojgu.

Ruski ministar odbrane istovremeno je objavio da će Moskva preduzeti „dopunske mere“ kojima će pojačati bezbednost svog vojničkog kontingenta u Siriji.

Šojgu je predložio da se formira međunarodna koalicija za razminiravanje teritorije Sirije.

Pritom je ukazao da se može formirati i međunarodni fond iz kojeg bi se plaćalo angažovanje kompanija specijalizovanih za deminerske poslove.

Na tom skupu je nastupio i načelnik ruskog Generalštaba general armije Valerij Gerasimov koji je upozorio da NATO gomila ofanzivno oružje uz granice Rusije i da oko njih pojačava svoju vojnu infrastrukturu.

„Duž cele linije dodira Rusija-NATO gomila se ofanzivno naoružanje. Povećavaju se kapaciteti aerodroma i ratnih luka. Formiraju se centri za skladištenje rezervi. To Alijansi omogućuje da operativno povećava grupu jedinica za prebacivanje na isturene pozicije“ – ukazao je Gerasimov.

On je ocenio da pesimistički scenario odnosa Moskve i NATO podrazumeva mere obuzdavanja koje Rusija može preduzeti prema Alijansi:

„Postojeće protivrečnosti nastavljaju da se produbljuju. NATO nastavlja da se širi i nastavlja široku vojnu aktivnost na svom istočnom krilu.

Rusija će biti prinuđena da adekvatno reaguje i da preduzme potrebne mere za obuzdavanje“.

Prema rečima Gerasimova, odnosi između RF i NATO nalaze se na najnižoj tački od završetka Hladnog rata jer je Alijansa, na svojim samitima u Velikoj Britaniji i Poljskoj, Rusiju proglasila za glavni izvor vojnih pretnji.

Na istoj konferenciji je i šef ruske vojne misije u Siriji objavio povlačenje polovine ruskih aviona iz baze Hmejmim na severozapadu Sirije.

(fakti.org)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …