Home / U FOKUSU / ŠOK! BUGARSKI PREDSEDNIK UPOZORIO EU I OTKRIO: Zapadnom Balkanu preti „Sirijski scenario“! Evo šta se dešava…

ŠOK! BUGARSKI PREDSEDNIK UPOZORIO EU I OTKRIO: Zapadnom Balkanu preti „Sirijski scenario“! Evo šta se dešava…

„Ako EU ne pošalje jasnu poruku zemljama zapadno od Balkanskog poluostrva da još uvek imaju izglede za ulazak u Evropsku uniju, tada se u regionu može pojaviti scenarijo poput sirijskog”, za španski ABC je izjavio premijer Bugarske Bojko Borisov i dodao kako će EU “ako napusti Zapadni Balkan, skupljati gorke plodove”.

Bugarski premijer Bojko Borisov je upozorio na rizike nestabilnosti na Balkanu i da bi se naša regija mogla pretvoriti u “novu Siriju”. Prema njegovim riječima, mogu se pojaviti rizici na zapadu Balkanskog poluostrva, ako EU ne potvrdi da zemlje ovog regiona još uvek imaju izglede za pridruživanje Evropskoj uniji, navodi španski dnevni list ABC.

U prvoj polovici 2018. Bugarska predsjedava Većem Europske unije i Borisov je obećao da će naporno raditi kako bi se EU partneri složili da se balkanskim zemljama pošalje “jasna poruka po pitanju članstva u EU”.

“Inače, možemo videti scenario kao u Siriji. Ako ih ostavimo same, skupljaćemo gorke plodove”, upozorio je Bojko Borisov.

Bugarski premijer je takođe preporučio smirivanje napetih odnosa s Turskom, s kojom Bugarska deli granicu.

„Tokom Varšavskog ugovora je u bugarskoj vojsci bilo 120 000 ljudi. Njihov je cilj bio da izdrže četiri dana, prije nego što dođu sovetske trupe kako bi mogle odbiti moguće napade iz Turske. Dok ne promenimo evropsku vojnu doktrinu, radije se pomirimo s Turcima”, naglasio je bugarski premijer.

Istovremeno, kako prenosi španski list, Borisov nije zagovarao mogućnost pristupanja Turske EU, budući da se ta ideja sve više odbija u Evropskoj uniji.

Bugarski premijer se takođe dotaknuo vrlo važne teme ruskog uticaja u njegovoj zemlji, navodi se u članku.

Sofija je jedna od retkih evropskih metropola u kojima je sačuvan spomenik sovetskim vojnicima.

“Utiaj Rusije u Bugarskoj nikako nije beznačajan, a proturuske izjave niko ne pozdravlja. Ali sam glasao za sankcije vezane uz aneksiju Krima, jer se prešla crta koja se nije trebala preći. Drugo pitanje je utvrditi jesu li sankcije protiv Rusije bile učinkovite ili ne”, rekao je Borisov.

Govoreći o još jednom produžetku sankcija protiv Moskve tokom bugarskog predsedavanja Evropskom unijom, bugarski premijer je rekao da treba pričekati da se u Rusiji održe izbori, „u kojima će bezuslovno ponovno biti izabran Vladimir Putin”.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …