Home / U FOKUSU / ŠOK ZA NATO- Rusi testirali novo oružje „Nudol“ koje paralizira vojsku SAD-a.. Vašington u strahu- „To bi nam razbilo odbranu!“

ŠOK ZA NATO- Rusi testirali novo oružje „Nudol“ koje paralizira vojsku SAD-a.. Vašington u strahu- „To bi nam razbilo odbranu!“

raketaVašington je u strahu nakon što je Rusija prošle nedelje uspešno testirala raketni sistem „nudol“, koji može da pogodi bilo koji satelit i ostavi SAD bez komunikacionih, vojnih i špijunskih sprava.

Antisatelitski projektil lansiran je u sredu iz vojne ustanove „Plesetsk“, a ceo manevar pratili su Amerikanci preko svojih satelita, koji su i potvrdili da je test bio uspešan.

Slaba tačka GPS

– To je veliki korak za Rusiju, čiji predsednik već uveliko modernizuje strateški arsenal – naveli su američki vojni zvaničnici.

Kremlj tvrdi da je u pitanju novi sistem koji čine rakete dugog dometa, poput antiraketnog sistema S-500, i naglašava da će služiti isključivo u odbrambene svrhe.

Međutim, Pentagon, koji takođe poseduje slične rakete, u strahu je da će Putin nauditi američkoj odbrani.

– Mogli bi da nam unište GPS sistem, telekomunikacije, osmatračke i naučne satelite. Uništenje GPS upropastilo bi našu vojsku budući da koristimo oružje navođeno preko tog sistema. To bi nam razbilo odbranu – naveo je bivši zvaničnik Pentagona Mark Šnajder za „Vašington fri bikon“.

raketa- satelitAmerička štampa podseća da je komandant američke ratne i svemirske avijacije Dejvid Bak još u martu govorio o opasnosti od ruske „nudol“ rakete.

– Moskva vidi zavisnost naše vojske od svemirskih sprava kao ranjivost i slabu tačku. Zato se Rusija trudi da razvije i osnaži svoje antisvemirske kapacitete – rekao je Bak.

Takođe, Obaveštajna odbrambena agencija SAD je prvi put u februaru prošle godine upozorila Kongres na „nudol“ projektile.

– Jačanje svemirske odbrane jedan je od najznačajnijih segmenata ruske vojne doktrine. Putin otvoreno govori o tome da ruska vojska treba da ima antisatelitsku odbranu i radi na istraživanju u vezi sa tim – naveli su američki obaveštajci.

I Kinezi pretnja

Inače, Rusija je dosad koristila antiraketni sistem „amur“, čiji je „nudol“ naslednik. Prethodna verzija razvijena je u Sovjetskom Savezu, a u upotrebu je ušla 1990. I „amur“ i „nudol“ mogu da nose nuklearne bojeve glave, a o performansama novog sistema, na kome se radi od 2013, malo šta je poznato.

Prvi uspešan test „nudol“ antisatelitske rakete izveden je u novembru prošle godine, ali SAD sve do sada to nisu potvrdile.

Pre Rusije i Kina je testirala svoju antisatelitsku raketu „dong neng-3“, koja takođe predstavlja pretnju Americi i njenim satelitima u Zemljinoj orbiti.

(Informer)

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …