Home / U FOKUSU / SPREMA SE NOVI PAKLENI PLAN- JAVNOST U NEVERICI: PRAVI SE NOVI HAG ZA SRBE?!

SPREMA SE NOVI PAKLENI PLAN- JAVNOST U NEVERICI: PRAVI SE NOVI HAG ZA SRBE?!

500
Senator Eliot Engel zvanično predložio da se osnuje specijalni sud za ‘srpske ratne zločine na Kosovu’. Stručnjaci: Ovo je novi pritisak na Beograd!

Verovali ili ne, Amerikanci planiraju da naprave novi Hag za Srbe! Američki senator Eliot Engel, dugogodišnji šiptarski plaćenik i lobista, zvanično je predložio da se osnuje specijalni sud za „srpske ratne zločine na Kosovu“!

Prema njegovim rečima, Vašington bi trebalo da jače i konkretnije pritisne Srbiju kako bi ona kaznila odgovorne za ‘ubistva 1.000 albanskih civila na Kosovu, koji su sahranjeni u masovnim grobnicama“!?! S obzirom na to da Haški tribunal više ne radi i ne prihvata nove slučajeve, dodaje Engel, potreban je novi međunarodni ili specijalni tribunal, sličan onom koji je osnovan na Kosovu za zločine OVK.

Vrsni pravni stručnjaci, smatraju da je ovo novi pritisak na Srbiju!

Engel je, inače, zatražio od državnog sekretara Reksa Tilersona i da Vašington natera Beograd da kazni ubice braće Bitići, kao i ljude koji su odgovorni za paljenje Ambasade SAD tokom protesta „Kosovo je Srbija“ 2008. godine.

– Šta SAD čine da izvrše pritisak na Srbiju da izvede pred lice pravde ubice braće Bitići, one koji su zapalili ambasadu SAD, kao i one koji su ubili i sahranili u masovnim grobnicama skoro 1.000 nevinih albanskih civila na Kosovu? Budući da se Haški tribunal zatvara krajem godine, a Srbija ne želi da goni nikog za teška krivična dela, da li ćete podržati novi međunarodni ili specijalni tribunal, sličan onom koji je osnovan na Kosovu? – zapitao je Engel, dodajući da je „duboko zabrinut zbog nedostatka pravde za ubistva i zločine koje je počinila Srbija tokom i posle kosovskog rata“.

Da se Engelova inicijativa ozbiljno razmatra u Stejt departmentu potvrdio je i državni sekretar SAD Reks Tilerson.

– Pravda za ratne zločine počinjene u sukobima na Balkanu devedesetih biće prioritet i nakon okončanja rada Haga. Važno je osigurati da pravda bude zadovoljena i da zločini ne ostanu nekažnjeni – naglasio je Tilerson.

Komentarišući ovaj predlog, advokat Branislav Tapušković kaže da to predstavlja pritisak na Srbiju.

– Nijedna zemlja bivše SFRJ nije procesuirala više ljudi od Srbije. Pogledajte koliko vremena je prošlo, a Sud za zločine OVK na Kosovu još ne radi. Zašto to niko ne pominje? Engelovu inicijativu svakako treba shvatiti kao pokušaj iznalaženja novih instrumenata za pritisak na Srbiju – podvlači Tapušković.

 – Bez obzira na to što je u Hagu osuđen veliki broj srpskih oficira za navodne zločine na Kosovu, to SAD nije dovoljno. Nije bitno da li će biti formiran novi sud ili će Sud za OVK imati veće nadležnosti. Suština je ista, pritisak na Srbiju. Amerikanci žele da povrate uticaj na Balkanu i kao glavnu prepreku vide Srbiju. Zato bi ove predloge trebalo ozbiljno shvatiti, a sigurno će pritisci biti sve jači – podvlači Borović.

Advokat Toma Fila, na drugoj strani, smatra da je inicijativa samo dnevnopolitičkog karaktera.

– U Americi živi veliki broj Albanaca i očigledno je da Engel manipuliše njima. Verovatno dobija i ogroman novac za to. Međutim, mislim da neće biti ozbiljno shvaćen. Ne verujem da njegovo mišljenje može da ima uticaja na američku spoljnu politiku – zaključuje Fila.

Haradinaj: Kosovo će dobiti ono što mu sleduje

Slučajno ili ne, tek premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj posle sastanka sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini izjavio je da su razgovarali o procesima kroz koje prolazi Kosovo, uključujući i osnivanje Suda za zločine OVK.- Kosovo će dobiti ono što mu sleduje – misteriozno je napisao Haradinaj na svom „Fejsbuku“. Mediji su ranije objavili da je Haradinaj ispostavio EU niz ucena za nastavak dijaloga sa Beogradom, uključujući i zahtev da Sud za zločine OVK sudi i Srbima (?!?),

SVETOZAR VUJAČIĆ

Advokat

Amerikanci nas pritiskaju već tri decenije. Oni su i osnovali nakaradni Haški tribunal. Sigurno je da će ovakvih pritisaka biti još. Ipak, mislim da ta ideja nema šanse u Savetu bezbednosti UN jer Rusija i Kina štite interese naše države.
Njegov kolega Borivoje Borović smatra da će Amerikanci pokušati da prošire nadležnosti Suda za zločine OVK kako bi sudio i Srbima.

Informer.rs

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …